Sporting Charleroi heeft nijpend tekort aan Belgen

Christophe Diandy moest tegen KV Mechelen geblesseerd van het veld. © Belga Image
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

De blessure van Cristophe Diandy zorgt voor problemen binnen de kern van de Zebra’s.

Alles keert altijd terug. Enkele seizoenen geleden zag Felice Mazzu zich soms verplicht om Parfait Mandanda naar de tribunes te verwijzen, hoewel die nochtans de doublure was van Nicolas Penneteau in de hiërarchie van de Charleroikeepers. De Congolees moest zijn plaats op de bank afstaan aan Valentin Baume, een jonge Belgische doelman, zodat de Carolo’s genoeg Belgen op het wedstrijdblad konden zetten. Daarop moeten immers minimaal zes landgenoten staan.

Momenteel is het wegens de blessure aan de kruisbanden van Cristophe Diandy dat de Zebra’s nog maar eens moeten puzzelen met de Belgen in de kern om aan de voorwaarden van de Pro League te voldoen. En dat ondanks de vrij recente aanwerving van Massimo Bruno, David Henen en Maxime Busi. Tegen Eupen, net voor de interlandbreak, stond zelfs Enes Saglik op het wedstrijdblad, hoewel die geen minuut meer gespeeld had in het wit-zwarte shirt sinds maart 2018.

De oplossing zou kunnen komen uit de jeugdopleiding, maar de twee talenten die het meest in aanmerking komen om tot de achttien van Karim Belhocine te behoren, hebben elk een ‘gebrek’. Ken Nkuba is weliswaar Belg, maar hij speelt op de flank, waar er net veel concurrentie is in de ploeg. En de jonge Malick Keita, een beloftevolle middenvelder, is Guineeër en verhelpt het selectieprobleem dus niet.

Sporting boog zich afgelopen zomer al over de kwestie en mikte met name op de komst van de Luikse verdediger Dimitri Lavalée om de Belgische rangen te versterken. Nu we enkele maanden verder zijn, lijkt de zoektocht naar een Belgische speler weer de rode draad te worden tijdens de transferperiode van januari. Er wordt vooral uitgekeken naar iemand voor het middenveld, de sector die hard getroffen werd door de blessure van Diandy. Het bestuur van de Zebra’s zal proberen om een Belg aan te trekken en tegelijk Karim Belhocine een rijzige middenvelder cadeau te doen. De coach hecht namelijk belang aan centimeters en door het uitvallen van de Senegalees gingen er flink wat verloren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier