Stadiondossier Zulte Waregem zit muurvast

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Het dossier over de vernieuwing van het Regenboogstadion zit vaster dan ooit.

Midden oktober 2012 hoopte CEO Patrick Decuyper dat het contract met projectontwikkelaar Rainbow en de stad Waregem tegen eind vorig jaar getekend zou worden, maar dat bleek te optimistisch. Ook de nieuwe timing – einde afgelopen seizoen – bleek onhaalbaar. De vraag is zelfs of het ooit tot een akkoord zal komen.

Het grootste probleem is bekend: het oorspronkelijke project viel veel duurder uit (45 miljoen euro) dan verwacht en werd door de stad Waregem, dat bouwheer is, afgeschoten.

Verder dan het ter beschikking stellen van de gronden wil burgemeester Kurt Vanryckeghem immers niet gaan. De handelsvereniging Rainbow diende daarom een goeie maand geleden een nieuw voorstel in. Kostprijs: ongeveer 25 miljoen euro. Gesnoeid werd vooral in de afwerking.

In tegenstelling tot het eerste ontwerp – waarin ook de stad en/of de club had moeten participeren – kan Rainbow zo goed als alle kosten van het meer bescheiden stadion recupereren via de opbrengsten van de tweeduizend vierkante meter commerciële ruimte.

“Cruciale voorwaarde is wel dat de stad Waregem zich borg stelt voor de banklening”, zegt woordvoerster Stefanie Vanden Broucke. “Sinds dat tweede ontwerp is ingediend, hebben we van de stad Waregem echter niets meer gehoord.”

Begin 2016

Burgemeester Vanryckeghem staat niet te springen om borg te staan. En zeker niet na de recente stamnummersoap, die de relatie met de club op scherp gezet heeft.

“Zonder harde garanties nemen wij geen fundamentele beslissingen over het stadiondossier”, beklemtoont Vanryckeghem.

“Wij eisen dat Zulte Waregem de komende jaren sowieso in het Regenboogstadion blijft spelen en dat niet één man, maar meerdere mensen beslissen over het stamnummer, de thuishaven, zelfs over het dagelijks bestuur.”

Decuyper en de raad van bestuur, bij monde van voorzitter Willy Naessens, reageerden niet afwijzend, maar moeten nog formeel bevestigen dat ze bereid zijn tot een effectieve herverkaveling van de aandelen.

Zelfs als alle partijen er deze zomer uit raken, is een nieuw stadion niet voor morgen. “Volgens de meest optimistische timing begin 2016”, aldus Vanden Broucke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier