Staelens: ‘Reynaldo was niet klaar voor Anderlecht’

© Belga

Lorenzo Staelens werkte bij Cercle Brugge anderhalf seizoen met Reynaldo, die vanaf deze winter bij Westerlo gaat voetballen. Verbaasd dat hij opnieuw wordt uitgeleend door Anderlecht is Staelens niet, zo vertelt hij in Sport/Voetbalmagazine.

Meer zelfs: “De technische staf van Cercle was ervan overtuigd dat Reynaldo niet klaar was voor Anderlecht”, zegt Lorenzo Staelens, die nochtans een zwak had voor de Braziliaan. “We hadden hem graag nog een jaar gehouden. Maar daar hadden wij weinig inspraak in.”

Reynaldo dos Santos Silva (22), die van januari 2010 tot mei 2011 bij de vereniging uit Brugge voetbalde, keerde afgelopen zomer terug naar Anderlecht. Maar verder dan een basisplaats tegen OH Leuven op de eerste speeldag kwam hij niet. Anderlecht verloor in Leuven en onder meer Reynaldo werd het kind van de rekening. “Dat hij daar achteraf met een klak op de bank zat, heeft geen goed gedaan aan zijn reputatie. Zulke dingen doe je beter niet, zeker niet als je slecht speelde en net vervangen werd. Daarin moet je hem begeleiden. Zoals wel meer Brazilianen nam Reynaldo het niet te nauw met discipline. Kanu was hetzelfde verhaal. Niet dat het slechte jongens zijn, maar je moet constant met hen bezig zijn.”

“Zulke discipline moet ook vanuit de groep komen”, vervolgt Staelens. “Bij ons liepen jongens als Evens, Cornelis en Vidarsson, die zo’n jongen als Reynaldo dan wel even tot de orde riepen. Hij kwam ook geregeld te laat.”

Volgens de T2 van Cercle moet de lichtvoetige aanvaller vooral leren om meer regelmaat aan de dag te leggen. “Zowel in een match als over een heel seizoen bekeken kende Reynaldo te veel dipjes. Bij Cercle kom je ermee weg als je één op de drie wedstrijden uitblinkt, bij Anderlecht niet, daar staan vervangers genoeg klaar. Ik kan me inbeelden dat Reynaldo na zijn verwijdering uit de basisploeg zich wat liet gaan en mentaal niet sterk genoeg was om terug te knokken.”

Een nieuwe uitleenbeurt is daarom de ideale oplossing, oordeelt Staelens: “Dat is het beste voor zijn carrière. En een club in moeilijkheden, zoals Westerlo, kan hij zeker diensten bewijzen. Want voetballen kan hij. Hij is het gevaarlijkst als je hem op de flank gebruikt: daar kan hij de actie maken en kansen creëren.” (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier