Stagedagboek vanuit Lausanne: met Ciman als rechtsachter

Laurent Ciman © Belga
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Dag drie van de stage van de Rode Duivels in Lausanne bracht wat duidelijkheid over de ploeg die zaterdag Zwitserland gaat bekampen in een eerste van drie oefeninterlands op weg naar Frankrijk. Na Zwitserland volgen volgende week nog Finland (op woensdag) en Noorwegen (zondag in de vooravond).

Voor het eerst zagen supporters – die ouder dan zestien tenminste, zij die jonger waren mochten gisteren ook de gesloten training bijwonen – en pers de Duivels in actie mét bal. En een bondscoach die wat inzage gaf in zijn plannen voor de komende oefenwedstrijd. Eentje die er niet zoveel toe doet qua resultaat, vandaar de openheid.

Wat gisteren al te verstaan viel, kreeg vanochtend bevestiging. Laurent Ciman, een week terug nog op de reservenlijst, start zaterdag in de basis. Niet centraal, maar op rechtsachter. Centraal wordt het duo Alderweireld-Vermaelen uitgespeeld, op links komt Jan Vertonghen. De twee zessen zijn bij leven en fysiek welzijn, Dembélé en Fellaini, twee jongens die nog wat speelminuten kunnen gebruiken. Wilmots was de hele tijd bezig met hen, vooral met Dembélé, om hem duidelijk te maken dat hij niet tussen de twee centrale verdedigers mocht inzakken. De bondscoach wil mandekking op het middenveld, Dembélé en co zijn gewoon om in zone te spelen.

Op de persconferentie achteraf bevestigde Wilmots nog twee andere dingen: Romelu Lukaku start met het statuut van eerste spits (wat niks wil zeggen voor het toernooi, dat was Lukaku ook twee jaar geleden) en Thibaut Courtois speelt alle voorbereidingswedstrijden om die laatste vijf procent die hij nog beter kan, te bereiken. Lombaerts, Boyata, Meunier en Nainggolan blijven out, minstens tot maandag, Lombaerts nog een tijdje langer, want zijn blessure geneest zeer langzaam. Aanvallend lijkt zaterdag een bezetting met Hazard-De Bruyne-Origi in de rug van Lukaku een reële optie, tenzij Origi nog een terugslag krijgt van zijn enkelblessure. In dat geval staat een gretige Mertens, die wel steevast op links trainde, klaar om te starten.

Voor Thomas Vermaelen is het aftellen naar het EK. Vermaelen is fit, maar trainde bij Barça de laatste weken, ook omwille van een kuitletsel, minder volume. Hij mocht de namiddagtraining gisteren aan zich voorbij laten gaan, omdat hij ’s morgens te diep in het rood was gegaan. Wilmots zit hier met een dilemma: Vermaelen moet volume opbouwen én matchritme, maar moet tegelijk zijn lichaam ontzien. Dat wordt balanceren op een dunne koord, tot het EK allicht. Komt het niet goed, dan krijgen we tegen Italië misschien, ook door de blessure van Lombaerts, alsnog een centraal duo Alderweireld-Vertonghen. Maar dat is plan B, iets voor begin juni. Tegen Finland start Alderweireld gewoon terug op rechts en krijgt Denayer zijn kans in het centrum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier