Standard heeft twee coaches

Emilio Ferrera en Michel Preud'homme. © BELGAIMAGE

Bij de Rouches wordt Emilio Ferrera officieel cotrainer.

De uitdrukking ‘elk nadeel heb zijn voordeel’ van Johan Cruijff valt op dit moment goed uit voor Jan Van Steenberghe. Vorig seizoen werd de keepertrainer bij Club Brugge aan de kant gezet. Hij draaide mee op voor de fouten die de vier doelmannen begingen, waarbij zijn kwaliteiten en staat van verdienste plots van geen tel meer waren. Sinds zijn verwijdering heeft Van Steenberghe nooit gepraat in de pers. Logisch ook: in zijn verbrekingscontract stond dat hij niets mocht zeggen voor begin juli. Vandaag heeft hij een nieuwe werkplek gevonden, bij Standard, waar hij Michel Preud’homme terugvindt, die met hem werkte bij Club en die weet dat de Wetterenaar de kwaliteiten heeft om een goeie doelmannentrainer te zijn.

De komst van Van Steenberghe was niet het enige grote nieuws vorige week op de Académie. Daar raakte toen ook bekend dat Emilio Ferrera T1-bis wordt. Standard krijgt komend seizoen dus twee trainers. Dat komt omdat Michel Preud’homme voortaan verschillende functies combineert bij de Rouches. Hij is niet alleen hoofdtrainer, maar ook sportief directeur en vicevoorzitter, en maakt deel uit van de raad van bestuur. Op de bijtende vraag hoe de vicevoorzitter Preud’homme met de trainer Preud’homme zal omgaan, merkte MPH ietwat ironisch op: ‘Als er een probleem is, roep ik mezelf op het matje. Ik ben realist, en als het niet gaat, zal ik dat ook zeggen.’

Het ziet er dus naar uit dat MPH nooit de Rode Duivels zal trainen, nadat hij aangaf dat zijn missie met Standard, waar hij voor vier jaar tekende, waarschijnlijk de laatste opdracht in zijn carrière wordt. Al een tijdje had hij zijn zinnen gezet op een functie bij een club waar hij meer bevoegdheden zou hebben dan die van hoofdtrainer. Daarom overwoog hij op een bepaald moment ook om een kleine club te kopen en die, samen met Emilio Ferrera, te herstructureren. Op Sclessin lijkt iedereen gerustgesteld met betrekking tot mogelijke bevoegdheidsconflicten. Zo zou ook Olivier Renard tevreden zijn met de nieuwe functie die hij krijgt, als verantwoordelijke voor de scouting. Zijn taak van sportief directeur staat hij af aan Preud’homme, en hij zou daar geen enkele moeite mee hebben. Het bestuur heeft in elk geval onthouden hoe moeilijk de samenwerking destijds liep tussen Renard en Daniel Van Buyten. Vandaag lijken alle functies beter afgelijnd dan toen.

Opvallend bij de herneming was de afwezigheid van Junior Edmilson. Toen de trainingen herbegonnen, postte hij een foto van zichzelf op de luchthaven van Zaventem, net voor afreis naar Bulgarije, waar hij een paar dagen vakantie nam. Edmilson had een extra week vrij gevraagd, met als argument dat hij langer actief was geweest dan zijn ploegmaats met het oog op een eventuele selectie bij de Rode Duivels. Het Standardbestuur weigerde dat, maar toch gaf de spits verstek op de eerste trainingen. Bij Standard heeft de Belg met Braziliaanse roots nog een contract van één jaar, maar vooral heeft hij zin om elders een nieuwe uitdaging aan te gaan. Het standpunt van Preud’homme dienaangaande is duidelijk: hij wil Edmilson houden en hem zijn contract zien verlengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier