Standard is de winnaar van ‘Super Sunday’

RSC Anderlecht heeft zijn eerste nederlaag van het seizoen geleden. Op de twaalfde speeldag in de Jupiler Pro League ging de landskampioen op eigen veld met 0-2 onderuit tegen aartsrivaal Standard. Eerder op de dag hadden Club Brugge en AA Gent 2-2 gelijkgespeeld.

Anderlecht blijft ondanks de nederlaag leider in de Jupiler Pro League met 23 punten, maar ziet Club Brugge naderen tot op twee punten. AA Gent is derde met 20 punten, Standard negende met 15 punten.

De twaalfde speeldag wordt afgesloten met de wedstrijd tussen Moeskroen-Péruwelz en Lokeren om 20.30 uur.

Anderlecht – Standard

Voor Standard was het de eerste competitiewedstrijd na het ontslag van Guy Luzon. Interim-trainer Ivan Vukomanovic gaf net als afgelopen donderdag in de Europa League-wedstrijd tegen Sevilla (0-0) in doel de voorkeur aan Yohann Thuram, boven Eiji Kawashima. Jelle Van Damme liep tegen Sevilla een blessure op en kon niet tegen zijn ex-club aantreden. Anderlecht-coach Besnik Hasi liet Aleksandar Mitrovic aan de kant en koos in de spits voor Matthias Suarez en Gohi Bi Cyriac.

Het werd een flauwe Clasico. Anderlecht had het balbezit, maar deed daar weinig mee. Standard beperkte zich tot het houden van de nul en loerde op de counter. Een logische 0-0 ruststand was het gevolg. Al had Igor De Camargo al na vijf minuten wel de weg naar doel gevonden. Het doelpunt van de Standard-spits werd wegens vermeend handspel afgekeurd door scheidsrechter Serge Gumienny. In de 37e minuut was het dan weer Standard dat goed weg kwam, toen Jeff Louis aan een tweede gele kaart ontsnapte. Ook de tweede helft bracht weinig spektakel. De inbreng van Mitrovic voor Cyriac, een half uur voor tijd, veranderde daar niets aan. In het slotkwartier was het Standard dat met de drie punten aan de haal ging. Jorge Teixeira opende de score op een vrije trap van Paul-José Mpoku en een minuut voor affluiten legde die Mpoku zelf de eindstand vast.

Club Brugge – AA Gent

Eerder op de dag hadden Club Brugge en AA 2-2 gelijkgespeeld. Club speelde bijna de hele tweede helft met tien na een rode kaart voor verdediger Oscar Duarte.

Op het openingsdoelpunt was het niet lang wachten in het Jan Breydelstadion. Na dertien minuten werd Danijel Milicevic op links helemaal vrijgelaten, de Zwitser met Servische roots krulde onhoudbaar in de verste hoek: 0-1. Club kon amper dreigen, maar op het halfuur was het bij de eerste kans voor de thuisploeg al meteen raak. Thomas Meunier schilderde een voorzet op het hoofd van Tom De Sutter, die knap binnenkopte: 1-1. De Sutter had zijn dagje wel, vlak voor de pauze trapte hij na een hoekschop de 2-1 voorbij Gent-doelman Matz Sels. Club leek alles onder controle te hebben, totdat Duarte na 52 minuten rood kreeg. De Costa Ricaan ging aan het truitje van Benito Raman hangen en werd door scheidsrechter Bart Vertenten naar de kleedkamers gestuurd. Nadien waren er kansen voor een bedrijvige Raman en invaller Yaya Soumahoro, de gelijkmaker voor de Gentenaars viel iets na het uur. Club-doelman Matthew Ryan liet een schot van Rafinha knullig in doel glippen: 2-2. (Belga/KVDA)