‘Standard is het gewend om met turbulentie om te gaan’

© Belga Image

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportieve weekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week over Kortrijk-Club en de zeges van Standard en Lierse.

S/VM: KV Kortrijk ontpopt zich steeds nadrukkelijker tot zwart beest van Club Brugge, dat de laatste zes competitieduels op Kortrijk verloor. Wat is de oorzaak daarvan?

Jacques Sys: “We moeten dat niet dramatiseren, uiteindelijk won Club wel in de beker en won het ook de heenwedstrijd tegen Kortrijk met 5-0. Het voetbalde dit weekend nog steeds genoeg kansen bijeen en leed slechts zijn tweede nederlaag in 25 competitieduels: niets aan de hand dus.”

“Voor de Kortrijkzanen is het duel tegen Club natuurlijk de match van het jaar en hun kracht schuilt voor een stuk in dat fysieke spel -aangemoedigd door de slechte staat van hun veld-, maar het kan niet zijn dat daar de sleutel ligt voor die reputatie van zwart beest. Uiteindelijk bewees Club in de voorbije maanden dat het óók fysiek sterk kan zijn.”

“Misschien moet je simpelweg concluderen dat KV Kortrijk een goede ploeg is, iets wat we eerder al vaststelden. Het elftal steekt zeer evenwichtig in elkaar en Yves Vanderhaeghe heeft er op zijn eigen bescheiden manier een winnaarsmentaliteit in gepompt. Bovendien beschikt Vanderhaeghe met spelers als Stijn De Smet en Thomas Matton over jongens met technische bagage die zich nu kunnen tonen. KV Kortrijk staat terecht in de top vier.”

S/VM: Na een turbulente week en de plotse trainerswissel Vukomanovic – Riga nam Standard vrijdag vlot de maat van Mouscron-Péruwelz (3-0). Moeten we straks dan toch nog rekening houden met de Rouches in PO1?

Jacques Sys: “Ook hier moeten we het resultaat niet overschatten. Thuis met 3-0 winnen van wat momenteel de zwakste ploeg is in eerste klasse, is niet abnormaal. Ze zijn bij Standard ondertussen ook wel wat gewend, zij kunnen met die turbulentie rond de club om. Het lijkt alsof de spelers akte nemen van de trainerswissel en gewoon weer overgaan tot de orde van de dag.”

“Het moet nog blijken of de vervanging van Ivan Vukomanovic door José Riga de juiste is. Ik blijf het in ieder geval vreemd vinden dat voorzitter Roland Duchâtelet een trainer doorstuurt van wie hij niet veel eerder nog helemaal overtuigd was. Een lijn in het beleid is ver te zoeken.”

“Desondanks denk ik dat we zeker nog rekening moeten houden met Standard in PO1 – al acht ik ze kwalitatief toch minder dan Club en Anderlecht -, maar hetzelfde kan gezegd van bijvoorbeeld AA Gent, dat in zijn offensieve linie met Moses Simon een ideaal complement vond voor Laurent Depoitre. Het worden weer spannende play-offs.”

S/VM: Ook SK Lierse won na een hectische periode. Namen ze daar dan toch de juiste beslissing door de technische staf én de kern te herschikken?

Jacques Sys: “Ik vind al langer dat er veel voetballend vermogen in de ploeg van Lierse zit, meer dan bijvoorbeeld bij Waasland-Beveren of Mouscron-Péruwelz. Om één of andere reden sloeg de vonk tussen coach en elftal echter niet over. Misschien dat de verwijdering van bepaalde spelers toch ook voor rust zorgde. Hernán Losada groeide steeds meer uit tot een alibivoetballer en Arjen Swinkels had dan wel een sterke persoonlijkheid, de leider met een voetballende meerwaarde was hij ook niet.”

“De goede prestatie tegen Zulte Waregem vraagt nu om bevestiging. Komende speeldag staat er op dat vlak een cruciale match op het programma voor Lierse: een thuiswedstrijd tegen Cercle Brugge. Daar ben ik zeer benieuwd naar.”

Opgetekend door Matthias Stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier