Standard makkelijk naar bekerfinale, na 1-1 bij Genk

Junior Edmilson en Adrien Trebel vieren het doelpunt van Standard © BELGA

Standard heeft zich in de terugwedstrijd van de halve finales van de Beker van België makkelijk gekwalificeerd voor de finale. Op bezoek bij Racing Genk bleef het 1-1, terwijl Standard de heenmatch op Sclessin met 2-0 had gewonnen.

Racing Genk begon zijn match van de waarheid met een onuitgegeven verdedigingsduo. Door schorsingen van Sébastien Dewaest en Christian Kabasele schoof Peter Maes Wilfred Ndidi een bank achteruit en kwam de 19-jarige Dries Wouters in het elftal. Bennard Kumordzi stond op het middenveld voor het eerst in 16 maanden nog eens aan de aftrap.

De Limburgers moesten een 2-0-nederlaag uit de heenmatch ophalen, maar dat leek in het begin van de match onbegonnen werk. Standard domineerde en creeërde via flankaanvallers Mathieu Dossevi en Edmilson al snel gevaar.

Het doelpunt viel echter alsnog aan de overkant. De nieuwe Genkse aanwinst, de Griek Nikos Karelis, mocht na 19 minuten alleen op Victor Valdes afstormen. Hij trapte eerst op de paal, maar kreeg de bal in de rebound alsnog in doel. Genk nam nadien even de bovenhand, maar Ndidi en opnieuw Karelis konden geen (belangrijke) tweede goal maken voor de thuisploeg.

Na hoekschop

Dat doelpunt viel na 27 minuten wel aan de overkant. Adrien Trebel ving een hoekschop op op de rand van de zestien en krulde de bal voorbij Marco Bizot in de verste hoek. Een gouden zaak voor Standard, dat nog drie goals moest slikken om uitgeschakeld te worden. Genk leek van slag en via Ivan Santini en Dossevi kwam de 1-2 nog dichtbij.

Na de pauze raapten de Limburgers hun moed opnieuw bij elkaar. Leon Bailey mikte een vrije trap op de vuisten van Valdes en de bij de rust ingevallen Ruslan Malinovskiy duwde een andere kans voorlangs.

Voorbij het uur verwaterde de partij steeds meer. Standard wist zich al vrijwel zeker van de finale en een machteloos Genk had niet meer de kwaliteit om in de buurt van het Standard-doel te komen. De “Rouches” plaatsten zich zo voor de zestiende keer in hun geschiedenis voor de bekerfinale, de eerste keer sinds 2011. Toen wonnen ze voor de zesde keer de Beker door Westerlo met 2-0 te verslaan. Standard won de beker ook al in 1954, 1966, 1967, 1981 en 1993.

Woensdag beslissen Club Brugge en AA Gent in het Jan Breydelstadion wie de tegenstander van de “Rouches” wordt. AA Gent won de heenmatch thuis met 2-1.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier