Standard ontslaat trainer Muslin

De nieuwe Standardoach Slavo Muslin (rechts) met sportief directeur Axel Lawaree. © BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Na amper vijf speeldagen in de Jupiler Pro League, en vlak voor de topper tegen Club Brugge, besloot de directie van Standard om coach Slavoljub Muslin zijn C4 te geven. Assistent Eric Deflandre neemt voorlopig over.

Standard zag deze zomer zijn hele voorlinie vertrekken: Igor De Camargo, Imoh Ezekiel, Paul-José Mpoku, Mehdi Carcela en Geoffrey Mujangi Bia hadden vorig seizoen elk hun offensieve waarde. Dat Standard moeizaam aan de competitie begon, mag dan ook geen verrassing heten. Een 7 op 15 zorgde echter toch al voor gemor bij de fans.

De uitschakeling in de laatste kwalificatieronde voor de Europa League, tegen het al bij al bescheiden FC Molde, was blijkbaar voor Standardvoorzitter Bruno Venanzi te druppel te veel. De man die deze zomer het bestuur van de club overnam van Roland Duchâtelet was al geen fan van Slavo Muslin – nog door Duchâtelet aangesteld – en liet in de media meermaals zijn onvrede met het geleverde spel blijken. Bovendien flirtte Venanzi openlijk met Erik Gerets en haalde hij Daniel Van Buyten in als sportief raadgever. Allemaal tekenen van wantrouwen jegens Muslin.

‘Ik wist dat ik een huis kocht dat aan renovatie toe was, maar wat ik niet wist, is dat de fundamenten geraakt zijn’, aldus Venanzi bij RTL Sport. ‘De staf, de spelers, we zijn allemaal teleurgesteld door de sportieve resultaten. We hebben veel werk voor de boeg. Daniel Van Buyten is een eerste stap in die richting, de komende weken zal er nog versterking volgen.’

De Serviër, aanhanger van de Spartaanse fysieke aanpak, voelde de bui al hangen. Dat hij na de EL-uitschakeling tegen Molde in de kranten wees op het feit dat de spelers zich honderd procent gaven en dus nog achter hem stonden, mag gezien worden als signaal naar zijn voorzitter. Tevergeefs dus.

Assistentcoach Eric Deflandre neemt voorlopig de taken van Muslin over. Hij zal de ploeg leiden in de topper van zondag tegen Club Brugge, nota bene een ex-club van Deflandre. Grote vraag is wie daarna zal overnemen. Komt het droomhuwelijk tussen Gerets (die destijds in Brugge nog met Deflandre werkte) en Standard eindelijk tot stand?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier