Standard ontslaat trainer Yannick Ferrera en stelt meteen Aleksandar Jankovic aan

Yannick Ferrera © Belga Image

Yannick Ferrera is niet langer coach van Standard. Hij wordt opgevolgd door Aleksandar Jankovic, die vertrekt bij KV Mechelen.

Dat melden de Rouches op hun website. Ferrera is de eerste trainer die dit seizoen wordt ontslagen in de hoogste voetbalklasse.

Standard heeft met Aleksandar Jankovic meteen een opvolger aangesteld. De Serviër komt over van KV Mechelen, de club die hij sinds mei 2014 trainde. Jankovic wordt om 14 uur voorgesteld aan de pers in het stadion van Sclessin.

Onder druk

Olivier Renard (links) in gesprek met Aleksandar Jankovic
Olivier Renard (links) in gesprek met Aleksandar Jankovic© BELGA

Een grote verrassing is het ontslag van Ferrera niet, de grond onder zijn voeten bij Standard was al een tijdje warm.

Afgelopen weekend nog weigerde sportief directeur Olivier Renard voor de camera’s van Sportweekend te antwoorden op de vraag of het bestuur nog achter Ferrera stond.

Geen PO1

De 35-jarige Ferrera trainde Standard sinds 7 september 2015, toen hij de ontslagen Slavoljub Muslin opvolgde. De ex-trainer van Charleroi en STVV bezorgde de Luikenaars vorig seizoen bekerwinst maar kon de club niet plaatsen voor play-off 1.

Dit seizoen pakte Standard zes punten uit zijn eerste vijf competitiewedstrijden, het staat daarmee elfde. Op de vorige speeldag gaven de Rouches in extremis een 1-2 voorsprong uit handen op het veld van Club Brugge.

Als bekerwinnaar treedt Standard dit seizoen aan in de poules van de Europa League. Daarin zijn Ajax, Celta de Vigo en Panathinaikos de tegenstanders.

‘Grof’

Hoofdredacteur Jacques Sys van Sport/Voetbalmagazine verdedigde Ferrera recent nog. ‘De ploeg is verzwakt en ik denk niet dat Ferrera daar veel mee te maken heeft. Zoals zo vaak zullen de echte schuldigen wel weer blijven zitten en moet de trainer weg. Terwijl Ferrera vorig seizoen als nieuwe kroonprins onder de Belgische voetbaltrainers binnengehaald werd en het in moeilijke omstandigheden zeer goed deed. In die context zou een ontslag van Ferrera wel heel grof zijn op dit moment. Al ben ik er zeker van dat hij in dat geval wel snel weer ergens anders onderdak vindt.’

‘Standard versleet al dertien trainers in de voorbije tien jaar. Het kon niet verder bouwen op het succes na de twee opeenvolgende titels in 2008 en 2009. Dan ligt het probleem elders dan bij de trainer.’ (KVDA)

Lees ook de achtergrond bij het ontslag: ‘Slangenkuil aan de Maas’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier