Standard treft Panathinaikos, Club Brugge tegen Brondby

Standards Frederic Bulot © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

In Nyon werd geloot voor de voorrondes van de Champions League en Europa League. Standard en Club Brugge kennen hun tegenstanders op weg naar de poulefases.

Standard gaat als vice-kampioen op zoek naar een ticket voor de Champions League, Anderlecht is – net als vorig seizoen – rechtstreeks geplaatst. In de derde voorronde, de voorlaatste is dat, kregen de Rouches het Griekse Panathinaikos uitgeloot. Een mooie affiche en een mooie verplaatsing. Bovendien is de Griekse bekerwinnaar sportief een haalbare kaart. In 2010 speelden beide teams al eens in Europees verband tegen elkaar, toen boekte Standard tweemaal een overwinning.

Het huidige Panathinaikos wordt gecoacht door Yannis Anastasiou, ex-aanvaller van onder meer Anderlecht en Ajax. Hij kreeg bij de groenwitten een jong elftal in handen, dat door financieel wanbeleid helemaal afgegleden was in de Griekse voetbalhiërarchie. Doorgaans kiest Anastasiou voor een offensieve 4-3-3, met daarin plaats voor een Belg: Viktor Klonaridis (22). Vorig seizoen goed voor negen goals in 34 wedstrijden.

Anastasiou was enkele maanden geleden in Sport/Voetbalmagazine vol lof over de jonge Belg: “Een goeie prof, leuk om met hem te werken. Ik gebruik hem vooral als flankspeler, omdat hij daar met zijn snelheid en zijn kwaliteiten één tegen één het best tot zijn recht komt, maar ook omdat hij centraal nog iets te veel positionele fouten maakt bij balverlies. Hij is pas laat beginnen te voetballen en dat merk je vooral op tactisch vlak, maar hij is zeer leergierig. Ik voorspel hem een grote toekomst.” In die mate zelfs dat ze bij Panathinaikos druk doende zijn om hem snel de Griekse nationaliteit te bezorgen. “Deze Belgische generatie is zo sterk dat hij meer kans maakt bij de Griekse nationale ploeg. Binnen dit en twee jaar is hij hier international”, aldus Anastasiou.

De heenwedstrijd op Sclessin wordt gespeeld op woensdag 30 juli (20u), de terugmatch in Griekenland vindt plaats op woensdag 6 augustus (21u). Als Standard zich voor de vierde en laatste kwalificatieronde kan plaatsen, zal het uitkomen tegen Athletic Bilbao (Spa), Arsenal (Eng), Bayer Leverkusen (Dui), Napoli (Ita) of Porto (Por).

Club Brugge naar Denemarken

In de derde kwalificatieronde voor de Europa League krijgt Club Brugge het Deense Brondby voorgeschoteld. De heenwedstrijd is op 31 juli in Brugge, de terugwedstrijd op donderdag 7 juli in Kopenhagen. Brondy eindigde vorig seizoen vierde in de Deense competitie en telt twee bekende namen in de ploeg: de Zweedse internatinal Johan Elmander (ex-Bolton, Galatasaray, Feyenoord) en verdediger Michael Almebäck, tot vorige zomer aan de slag bij Club Brugge maar daar nooit zijn stempel kunnen drukken. Brondy gaat al enkele jaren door een dip en flirtte al een paar keer met het failliet. De club staat ook bekend om zijn fanatieke achterban.

Zulte Waregem moet, als het straks zijn 2-1 voorsprong weet te verdedigen tegen Bydgoszcz, in de volgende ronde aan de bak tegen Derry City (N-Ier) of Soligorsk (W-Rus). Bekerwinnaar Sporting Lokeren komt pas in de laatste kwalificatieronde in actie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier