Standard werkt samen met Tubeke

© BELGA
Pierre Bilic

Terwijl tal van clubs uit tweede, derde of vier klasse amper de eindjes aan mekaar knopen, vond Tubeke de oplossing bij Standard.

Philippe Saint-Jean, door Roland Duchâtelet hoog aangeslagen, in die mate dat hij aan hem dacht als T1, en Jean-François de Sart, sportief directeur van de Rouches, bestempelen het samenwerkingsakkoord van zeven jaar als een win-winsituatie voor beide clubs.

Tubeke heeft het moeilijk om spelers te lokken én ze te betalen, Standard kan de Waals-Brabanders een aantal jonge spelers tijdelijk ter beschikking stellen die op Sclessin amper of te weinig aan spelen toe komen.

Meerdere oplossingen

“Dit akkoord past perfect in onze jeugdpolitiek”, zegt De Sart in Sport/Voetbalmagazine. “Standard heeft hierdoor meerdere oplossingen voor zijn postformatie. Voor iemand als Dino Arslanagic vonden we het beter dat hij bij ons bleef. In andere gevallen kiezen we ervoor om spelers uit te lenen. Zo voetballen zes van onze spelers dit jaar voor STVV. Volgend seizoen zullen onze beloften aantreden in vierde klasse. Tubeke – het akkoord is er, maar de details moeten nog uitgewerkt worden – biedt een bijkomende mogelijkheid. De spelers van Standard zullen er begeleid worden door een competente staf.”

FC Brussels als import/exportcentrum

Waar niemand over praat, is dat Tubeke, als het financieel in zwaar weer zou belanden, bij Duchâtelet kan aankloppen. Op dit moment heeft Standard nog een samenwerkingsakkoord met tweedeklasser Brussels, waar het recht heeft op de beste talenten. Vraag is of de Luikenaars in de toekomst willen samenwerken met een club waar Pierre François (voormalig AD van Standard) en Mogi Bayat (de spelersmakelaar met wie Standard tot nader order niet meer wil werken) aan de touwtjes trekken.

FC Brussels zou in de nieuwe context een uitstalraam worden voor een belangrijk import-exportcentrum voor buitenlandse voetballers, net het tegenovergestelde van wat het akkoord tussen Standard en Tubeke inhoudt.

“Deze samenwerking zal ook de jonge spelers van Tubeke motiveren, omdat ze weten dat Standard ze in het oog houd”, voegt De Sart toe. “Net als ik kent Christophe Dessy, de technisch directeur van ons opleidingscentrum, Philippe Saint-Jean erg goed.” Saint-Jean en Dessy werkten al samen bij de nationale jeugdopleiding.