Standardtalenten verlaten Luik

Samy Mmaee, één van de Standardtalenten die wel bleef. © BELGA

Al weken is een opvallende uittocht bij de jeugdacademie van Standard aan de gang. Sport/Voetbalmagazine zocht uit waarom.

Elf toptalenten zijn al weg: Zinho Vanheusden (15) naar Inter, Thibaut Verlinden (15) naar Stoke, Ilias Moutha-Sebtaoui (16) naar Manchester United, maar er zijn ook jongeren vertrokken naar Anderlecht, Club Brugge en zelfs Waasland-Beveren waar ze een plaats in de A-kern voorgespiegeld krijgen.

Volgens sportief raadgever Axel Lawarée ligt het aan de reglementen in België, en het feit dat de UEFA de opleidingsvergoeding terugbrengt van 40.000 naar 10.000 euro per jaar. Sommige jeugdspelers vertrekken omdat ze geen toekomst zien bij Standard. Afgelopen seizoen speelde geen enkele jongere zich in de kijker. Wie naar de A-kern overgeheveld werd, verdween even gauw weer uit beeld. Ook weigert Roland Duchâtelet geld te betalen aan de ouders van de betere spelers, iets wat Anderlecht en Club wél doen. Alleen voor de familie van Mmaée zou volgens sommige bronnen een uitzondering zijn gemaakt.

Christophe Dessy, directeur van de academie, is niet bij iedereen geliefd. Worden hem aangewreven: weinig dialoog met de ouders, moeizame contacten met spelersmakelaars op wie hij het niet begrepen heeft en interne conflicten met onder meer Lawarée, José Riga en (de onlangs ontslagen) hoofdscout Marc Van Osselaer. Dessy stelde wel enkele jeugdtrainers zelf aan, waardoor Duchâtelet niet meteen geneigd is hem weg te sturen, ondanks alle vertrekkers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier