Stanley Menzo: ‘Inzake passie lijk ik veel op Erik Gerets’

© BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

In Sport/Voetbalmagazine vertelt Stanley Menzo, de nieuwe trainer van SK Lierse, over zijn invloeden. Van Johan Cruijff tot Erik Gerets.

Stanley Menzo over…

… Erik Gerets:

“Wat passie betreft, lijk ik veel op hem. Ik pikte ook wel dingen van hem op, zoals elke maand met z’n allen een activiteit doen buiten het voetbal. Dat ben ik altijd blijven onthouden.”

“Ook omdat ik er soms een hekel aan had dat de dag nadat we samen waren uit geweest wij moesten lopen terwijl hij lekker zat uit te slapen op een bankje. Maar aan de andere kant leer je mensen zo ook op een heel andere manier kennen. Daardoor ben ik hier zelf open gebloeid. In het begin keek ik – wat hij noemde – de kat uit de boom. Zo zit ik in elkaar. Ik hou me rustig, ik zeg niet veel tot ik weet waar ik ben en met wie ik te maken heb. Dan ga ik open. Voel ik mij niet op mijn plek, dan ga ik niet open.”

… John van den Brom:

“Het was wel heel leerzaam om drie jaar op de achtergrond over de schouder van verschillende trainers heen te kunnen kijken: van de peoplemanager John van den Brom; van Rutten, die heel goed processen weet aan te sturen en vorm te geven; en van Albert Ferrer, die uit de Spaanse voetbalcultuur komt.”

… Louis van Gaal:

“Wat je van trainers als Louis van Gaal leert, is: hoe breng je een proces op gang? Hoe zet je dat neer in oefenstof, in werkwijze? Hoe ga je dat ontwikkelen? Maar ook de kwaliteiten van de spelers bepalen de oefenstof. Als je training daaraan niet is aangepast, geraken ze in de war of raak je ze kwijt.”

“De trainingsmethodiek van Van Gaal ben ik pas beginnen herkennen toen ik de trainerscursus deed: het situatief coachen, het begeleidend coachen,… Dan begrijp je beter wat daar destijds allemaal achter schuilging.”

… Johan Cruijff:

“Cruijff is vooral een praktijkman. Van Gaal is meer theoretisch, hij gaat uit van een ideaal. Maar de praktijk is altijd anders.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier