Stefano Pioli (50): Italiaanse trainer gelinkt aan RSC Anderlecht

Stefano Pioli © Belga Image

Een opvallende naam in het rijtje genoemde opvolgers voor Besnik Hasi als T1 van RSC Anderlecht is die van Stefano Pioli.

Naast onder anderen Morten Olsen, Peter Maes, Frank Vercauteren wordt nu ook de 50-jarige Italiaan Stefano Pioli gelinkt aan RSC Anderlecht, dat een vervanger voor Besnik Hasi zoekt. De bekende Italiaanse sportjournalist Gianluca Di Marzio meldt dat ‘beide partijen contact hebben gehad met elkaar’ en dat ‘Pioli in het profiel van Anderlecht past’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wie is Stefano Pioli?

In Italië werd Pioli in april na de verloren Romeinse derby (1-4) ontslagen als trainer van Lazio Roma. De afgelopen weken werd hij geciteerd als de voornaamste kandidaat om trainer te worden bij Udinese, maar dat aanbod wees hij zelf af. Liever wilde hij wachten op andere aanbiedingen, waaronder eventueel uit het buitenland. Daarop trok Udinese Giuseppe Iachini aan.

Naast Anderlecht circuleert zijn naam ook nog als mogelijke trainer bij Atalanta Bergamo, waar hij samen met Cesare Prandelli genoemd wordt, voormalig Italiaans bondscoach die nu ook nadrukkelijk in beeld is bij Pioli’s ex-club Lazio.

Italië

Pioli coachte nog nooit een club buiten zijn geboorteland. Als trainer maakte hij zijn eersteklassedebuut bij de club uit zijn geboortestad, Parma, waar hij in 2006-2007 op de bank belandde. In 2010-2011 kreeg hij een tweede kans in de Serie A, bij Chievo Verona. Later trainde hij ook eersteklassers Palermo en Bologna, tot hij in 2014 aan de slag kon bij Lazio, dat afgelopen seizoen achtste werd en naast Europees voetbal greep.

Bij Lazio groeide onder zijn leiding Lucas Biglia (ex-Anderlecht) de voorbije twee seizoenen uit tot dé leider op het veld, de man bij wie alle acties vertrekken, én het rustpunt in de ploeg. Biglia kreeg zonet nog een nieuw contractvoorstel waarbij hij het dubbel zou verdienen van zijn huidig loon (3 miljoen euro in plaats van anderhalf) en beraadt zich daar tijdens de Coppa America over. Nog bij Lazio vertrekt de Duitse spits van Poolse roots Miroslav Klose.

Als voetballer was Pioli een verdediger die in totaal 202 wedstrijden in de Serie A afwerkte. Zijn debuut maakte hij er met Juventus, de meeste eersteklassewedstrijden werkte hij met Fiorentina af. (GF/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier