Strijd om play-off 1: wie heeft de beste kansen?

Mats Rits (KV Mechelen), Clement Tainmont (Charleroi), Yuya Kubo (AA Gent) en Alejandro Pozuelo (Racing Genk) © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie strijden nog vier clubs om de twee resterende tickets voor play-off 1: KV Mechelen, Charleroi, AA Gent en Racing Genk. De verschillende scenario’s onder de loep.

AA Gent/KV Mechelen

Veruit de interessantste affiche is het rechtstreekse duel AA Gent – KV Mechelen. Op papier staan de Mechelaars er het best voor, na de zege tegen Anderlecht vorig weekend. Als Malinwa niet verliest in de Ghelamco Arena, haalt het sowieso voor het eerst – en overigens als eerste Antwerpse club – PO1. Maar makkelijk wordt dat niet, gezien het thuisvoordeel van Gent, bovendien de club met de op een na beste thuisreputatie: 11 overwinningen op 14 thuisduels.

Vraag is ook welke rol het Europa League-debacle van donderdagavond tegen PO1-concurrent Racing Genk speelt voor Gent. De zware 2-5 nederlaag kan een mentale opdoffer zijn, maar mogelijk begint ook de drukke kalender zijn tol te eisen. Assistent-coach Peter Balette had er evenwel voor de match in Sport/Voetbalmagazine geen misverstand over laten bestaan: ‘Onze focus ligt op Mechelen’.

Ook in geval van verlies in Gent, kan KV Mechelen PO1 nog halen, maar dan moet het hopen dat ook Charleroi onderuit gaat op het veld van Lokeren en dat Genk bij een eventuele zege in Westerlo (dat nog voluit moet gaan in de strijd tegen de degradatie) niet uitkomt op een beter doelsaldo. KVM begint alvast met een veel beter doelsaldo (+8) dan Genk (+1) aan zijn laatste match.

Als AA Gent wint, heeft het altijd een PO1-ticket beet. Een gelijkspel kan ook nog volstaan op voorwaarde dat Charleroi verliest in Lokeren en Genk niet wint in Westerlo. In dat geval gaat zowel Gent als Mechelen naar PO1.

Bij verlies wordt het hoe dan ook play-off 2 voor de Buffalo’s. Dat zou een drama zijn na de twee sterke seizoenen met een landstitel en een indrukwekkende Champions League-campagne. Voor KV Mechelen zou PO1 de groei van de club een nieuwe stimulans geven. Bovendien haspelde Malinwa de voorbije weken de lastigste kalender af, met ook verplaatsingen naar PO1-kandidaten Standard en KV Oostende.

Charleroi

Net als KV Mechelen heeft ook Charleroi genoeg aan winst of een gelijkspel in Lokeren om voor de tweede keer in de clubgeschiedenis play-off 1 te spelen. Verliezen de Zebra’s, dan moeten ze rekenen op een thuisnederlaag van AA Gent én mag RC Genk niet winnen in Westerlo. Charleroi kon dit seizoen nog maar drie keer winnen op bezoek. Anderzijds konden de Waaslanders slechts vijf van hun veertien thuisduels winnen.

Hoofdredacteur Jacques Sys van Sport/Voetbalmagazine vindt alvast dat de Carolo’s het minste aanspraak maken op PO1-deelname. ‘Alle respect voor het absolute vakmanschap van Felice Mazzu, die met beperkte middelen goede resultaten neerzet, maar het is voornamelijk een counterploeg. Ze voetballen vanuit de reactie, niet vanuit de actie. Qua spektakelwaarde een pak minder dan Mechelen bijvoorbeeld. Het feit dat er maar vier clubs minder scoorden dan Charleroi zegt genoeg. Bovendien hadden ze de voorbije weken al de nodige meeval door telkens in de slotminuten punten te pakken.’

Racing Genk

Racing Genk ten slotte heeft dankzij de thuisoverwinning tegen Club Brugge nog een waterkans, maar moet hopen op een klein mirakel. Winnen in Westerlo is een must, maar niet voldoende, want voor een PO1-ticket moet ook Charleroi verliezen in Lokeren. Daarbovenop mag Gent niet winnen van Mechelen of moeten de Mechelaars, als Gent wél wint, alsnog met een slechter doelsaldo dan Genk eindigen.

Opvallend: in het geval dat Gent noch Genk PO1 haalt, dan zullen voor het eerst sinds de invoering van het play-offsysteem slechts twee van de ‘Grote 5’ de eindstrijd halen, Club Brugge en Anderlecht. Standard is al uitgeschakeld. Lees meer.

Alle wedstrijden van de laatste speeldag van de reguliere competitie worden zondag 12 maart om 14.30 uur afgetrapt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier