STVV is altijd afhankelijk gebleven van Duchâtelet en Höfte

Marieke Hofte en Roland Duchâtelet, het nieuwe (oude?) sterke duo van STVV. © BELGA
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Na zijn eerste passage liet Roland Duchâtelet STVV achter met een schuld van 7 miljoen euro. Die is nog altijd niet weggewerkt. Sport/Voetbalmagazineredacteur Jan Hauspie schetst enkele achtergronden.

De terugkeer van Roland Duchâtelet (69) bij STVV heeft één groot voordeel: dat van de duidelijkheid. Doordat hij op Stayen woont en er zich ook vaak laat zien, was de indruk van zijn blijvende invloed op het beleid bij STVV nooit geweken. Bovendien is STVV voor alles en nog wat (onder meer de huur van zijn stadion) afhankelijk van de NV STAYEN. Die wordt geleid door Duchâtelets partner Marieke Höfte. Zij wordt de nieuwe voorzitter van STVV.

De greep van Duchâtelet op zijn ex-club reikte nog verder al die jaren. Bij zijn vertrek naar Standard in 2011 liet de gefortuneerde ondernemer STVV achter met een schuld van 7 miljoen euro. Die liet hij vallen in ruil voor 10 procent van de tv-gelden, plus de transferrechten op een aantal spelers, en dat gedurende zeven jaar. Van een kwijtschelding was geen sprake. In het Truiense licentiedossier van twee jaar geleden staat te lezen dat STVV nog ongeveer 1 miljoen euro tegoed had van Sunderland voor de transfer van Simon Mignolet en bedong dat het dat bedrag niet voor 30 juni 2015 moest doorstorten aan de NV STAYEN.

Diezelfde openstaande schuld bij Duchâtelet verklaart ook waarom de uitgaande transfers van Edmilson, Jean-Luc Dompé en Rob Schoofs afgelopen winter STVV niet de financiële armslag gaven om de ploeg te versterken. Bij de supporters stootte dat op groot onbegrip. Duchâtelet doorprikte zelf het verhaaltje dat hij zich niet meer moeide met STVV door plots in de transfersoap rond Edmilson op te duiken en aan AA Gent 2,5 miljoen euro te vragen voor de aanvaller. Edmilson verhuisde vervolgens naar Standard. Ook daar staat Bruno Venanzi nog verscheidene miljoenen in het krijt bij Duchâtelet. Niet toevallig komt STVV’s nieuwe T2 Patrick Van Kets nu over uit Luik.

Sinds Bart Lammens eigenaar werd in 2012, zat STVV onveranderlijk in moeilijke papieren. Voor het seizoen 2014/15 – waarin het kampioen zou spelen in de tweede klasse – was er een tekort aan werkkapitaal van bijna 890.000 euro. Door ook nog eens een negatieve cashflow wegens operationele verliezen tijdens vijf opeenvolgende kwartalen zat STVV met een gat van 2,4 miljoen euro. Opnieuw schoten Höfte en de NV STAYEN te hulp: met een bijkomend krediet van 2 miljoen euro redden zij de Truiense licentie. STVV bedong dat de schuldvorderingen van Höfte niet opeisbaar waren voor juni 2015. Ook Lammens zelf en Rock Werchter-organisator Herman Schueremans stelden zich garant voor het niet-afgedekte netto bedrijfsresultaat en de voorziene tekorten.

Lammens had genoeg van alle ellende. Duchâtelet vreesde dat zijn voormalige kompaan STVV zou verkopen aan een buitenlandse overnemer, waarna hij met een oncontroleerbare huurder te maken zou krijgen op Stayen. Dus nam hij zijn ex-club zelf weer over. Enkele weken geleden al zat hij openlijk aan een tafeltje met trainer Ivan Leko en algemeen manager (voortaan CEO) Philippe Bormans de selectie te evalueren. De onderhandelingen met Leko en Stijn Vreven had hij ook al zelf geleid. Door een laatste ruzie meden hij en Lammens elk contact met elkaar tijdens de officiële machtsoverdracht afgelopen vrijdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier