‘Super-WK’ wielrennen 2023 in Glasgow duurt anderhalve week

© Belga Image

Het eerste wereldkampioenschap waarin vrijwel alle wielerdisciplines op één locatie worden afgewerkt, begint op 3 augustus 2023 in Glasgow en duurt anderhalve week. David Lappartient, voorzitter van de internationale wielerunie UCI, noemde de bekendmaking van de data een mijlpaal.

‘Om onze wereldkampioenschappen op één locatie en op één tijdstip elke vier jaar samen te brengen, was een van mijn missies voordat ik gekozen werd tot voorzitter’, zei de Fransman tijdens een online persconferentie.

De Cycling World Championships omvatten onder meer de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg, op de piste, MTB en BMX. De veldrijders strijden in 2023 om de WK-titel in het Nederlandse Hoogerheide.

In augustus 2018 organiseerde Glasgow samen met Berlijn ook al de eerste editie van de Europese Kampioenschappen. In zeven sporten (zwemmen, wielrennen, golf, turnen, roeien en triatlon in Glasgow; atletiek in Berlijn) werd toen in een periode van tien dagen om de Europese titels gestreden.

Paul Bush, voorzitter van het organisatiecomité, spreekt over het ‘grootste wielerevenement ooit’ waar meer dan 8000 amateur- en profrenners uit ten minste 120 landen worden verwacht. ‘We zijn trots dat onze wegen en accommodaties worden gebruikt om wielergeschiedenis te schrijven’, aldus Bush, die ook rekent op meer dan een miljoen toeschouwers.