‘Supporters moeten eigenaar van hun voetbalclub kunnen worden’

© Belga

De Vlaamse regering moet nagaan of supporters eigenaar kunnen worden van hun voetbalclub, net zoals in Duitsland. Daar zijn alleen voordelen aan, vindt initiatiefnemer Johan Sauwens (CD&V).

Johan Sauwens wist in het Vlaams parlement meerderheid en oppositie te strikken voor een motie in die zin, schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Rijke ondernemers die in Duitsland een voetbalclub willen kopen, kunnen sinds 1999 slechts 49 procent van de aandelen in handen krijgen. De overige 51 procent blijft in handen van de fans. Vlaams parlementslid Sauwens wil die regeling ook bij ons ingevoerd zien.

‘Niets dan voordelen’

“Als maatschappij mogen we niet langer toestaan dat ondernemers zoals Roland Duchâtelet (Standard) of Patrick Decuyper (Zulte Waregem) clubs opkopen en autonoom beslissen wat er met die club gebeurt”, argumenteert hij.

Sauwens zelf ziet niets dan voordelen. “De supporters zijn nauw betrokken bij het bestuur van hun club. Ze kunnen ervoor zorgen dat tickets betaalbaar blijven, dat staantribunes behouden blijven, dat de veiligheid in orde is, enzovoort”, argumenteert hij.

De CD&V’er verwijst ook naar de supporterstrusts in Engeland en Ierland en de socios in Spanje, waar op een gelijkaardige manier gewerkt wordt. “Voorbeelden genoeg om de Vlaamse regering te vragen dit systeem ook hier te onderzoeken.”

Pro League verbaasd

Nog volgens Sauwens zou de regering invloed kunnen uitoefenen op de Profliga via vrijstellingen op de bedrijfsvoorheffing, RSZ-voordelen en de Vlaamse bevoegdheid voor de voetbalstadions. Hij hoopt ook dat overleg met Wallonië en Brussel mogelijk zal zijn voor de gesprekken met de Profliga.

Ludwig Sneyers, CEO van de Pro League, reageert in de kranten verbaasd op de motie. Hij gelooft naar eigen zeggen meer in zelfregulering. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier