Talent in de Jupiler Pro League: Anderlecht, Oostende en Waasland-Beveren

© belgaimage

Vrijdag trappen Genk en Kortrijk een nieuwe jaargang van de Belgische competitie op gang. In deze reeks belichten we het aanstormend talent bij de zestien eersteklassers. Vandaag: RSC Anderlecht, KV Oostende en Waasland-Beveren.

1. Thierry Lutonda – Anderlecht

In Luik zullen ze groen lachen bij de plotse doorbraak van Lutonda.
In Luik zullen ze groen lachen bij de plotse doorbraak van Lutonda.© belgaimage

Op 12 maart van dit jaar deelde Anderlecht op zijn officieel Twitteraccount volgend bericht: ‘De 18-jarige Thierry Lutonda verlengt zijn contract bij RSCA.’ De aankondiging werd opgesmukt met een foto van een bedeesde Lutonda geflankeerd door opleidingshoofd Jean Kindermans en technisch directeur Michael Verschueren. De tweet kreeg in totaal slechts 79 likes en werd 9 keer gedeeld. Maar Kindermans sprak de hoop uit dat Lutonda snel de deur van de A-kern zou openbeuken. Een voorspelling die veel vroeger dan verwacht zou uitkomen.

In Luik zullen ze groen lachen bij de plotse doorbraak van Lutonda, een Luikenaar die eerst bij FC Luik en daarna bij Standard zijn jeugdopleiding genoot. In de zomer van 2014 stonden zijn valiezen klaar om naar FC Porto te gaan, maar de UEFA blokkeerde de transfer. Anderlecht profiteerde van de situatie om Lutonda naar Neerpede te halen en hem om te vormen van een ballenafpakker naar een moderne linksback. In de voorbereiding is gebleken dat Lutonda polyvalent genoeg is om ook vooraan zijn plan te trekken.

2. Jelle Bataille – Oostende

Jelle Bataille.
Jelle Bataille.© belgaimage

Jelle Bataille (20), geboren aan de kust, was voorbestemd om ooit bij KVO te voetballen. Vader Kurt was er speler en even T1, drie ooms voetbalden ook in het eerste elftal – Chris Jonckheere, Hans Belligh en Guy Ghysel – en als tiener stond hij in het toenmalige Albertpark te genieten van de dribbels en tackles van Michiel Jonckheere, zijn neef die in de lente van 2013 met KVO naar de Jupiler Pro League promoveerde.

Hij voetbalde toen al twee seizoenen in het blauw en zwart van Club Brugge, omdat de Oostendse jeugd geen nationaal voetbal kon spelen, maar keerde na de promotie meteen terug naar het jeugdcomplex op De Schorre – zijn tweede thuis. Exact vijf jaar later debuteerde de flankmiddenvelder – goede techniek en vista – op de Antwerpse Bosuil, tegen Lokeren pikte hij zijn eerste doelpuntje mee. Een uniek moment: de assist kwam van de voet van Robbie D’haese, ook al zijn ploegmaatje bij de Oostendse… U5. Speelde zich vorig seizoen in de gratie van Gert Verheyen en Hugo Broos, waarna hij een contract tot 2022 mocht tekenen.

3. Xian Emmers – Waasland-Beveren

Geboortejaar 1999 en zoon van een bekende voetballer. Wie Marc niet kent: papa Emmers was een topper op het middenveld van het grote KV Mechelen. Een zeer grote motor, ontzettend klare kijk en een groot infiltratievermogen. Uitstekend op 6, 8 én 10. Technisch een kraan. Helaas bracht een transfer naar Anderlecht al snel ongeluk: van blessure naar letsel, en altijd maar moeten terugvechten. Het zette een rem op zijn carrière die hem later nog naar het buitenland bracht: eerst Perugia, vervolgens Lugano. Het was daar dat Xian zijn eerste levenskreten gaf.

Inter plukte Xian weg bij de jeugdopleiding van KRC Genk (U16) en polijstte hem de voorbije paar jaar. Emmers, net als pa een 6, 8 of zelfs 10, moet nu de definitieve stap zetten. Kortom: talent koppelen aan efficiëntie en rendement. Vorig jaar, in de Serie B, lukte dat nog niet zo goed, na maanden onzekerheid over de richting waarin zijn carrière zou gaan, krijgt hij in het Waasland een nieuwe kans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content