Talent in de Jupiler Pro League: Club Brugge, Mouscron, Standard en Zulte Waregem

Sagna is één van de grootste talenten van zijn generatie. © belgaimage

Vanavond trappen Genk en Kortrijk een nieuwe jaargang van de Belgische competitie op gang. In deze reeks belichten we het aanstormend talent bij de zestien eersteklassers die we ook uitgebreid bespreken in de competitiespecial van 24/07. Vandaag: Club Brugge, R. Excel Mouscron, Standard Luik en Zulte Waregem.

1. Amadou Sagna – Club Brugge

Zijn transfer raakte wat ondergesneeuwd door de komst van recordtransfer David Okereke, maar in Senegal geldt Amadou Sagna (20) als een van de grootste talenten van zijn generatie. De kleine (1m73) flankaanvaller speelde, net als Okereke, op het tweede niveau in zijn land en werd voor een habbekrats bij zijn club Cayor Foot weggeplukt. Debuteerde begin februari op de Africa U-20 Cup of Nations, waar hij met Senegal nipt de finale verloor.

Vier maanden erna, op het WK met de U-20 in Polen, schreef de jonge Senegalees in de eerste groepswedstrijd tegen Tahiti geschiedenis: nooit eerder scoorde iemand na 9,4 seconden op een WK in die leeftijdscategorie. Ook opvallend in de 0-3-winst: hij scoorde twee keer met links, het andere doelpunt kwam van de rechtervoet. En tegen Nigeria tekende hij, opnieuw met rechts, voor zijn vierde goal van het toernooi, waardoor hij de Bronzen Schoen kreeg. Amper enkele weken erna stond de polyvalente flankaanvaller in Westkapelle, waar hij een contract tot 2023 tekende.

2. Alexandre Ippolito – Mouscron

Ippolito zocht een nieuwe club na het faillissement van RAEC Mons.
Ippolito zocht een nieuwe club na het faillissement van RAEC Mons.© belgaimage

Deze jongen uit La Louvière met Italiaans bloed kent de provincie Henegouwen als zijn broekzak. Hij voetbalde bij de jeugd van RAEC Mons, maar hij moest de club verlaten toen de voorzitter de boel failliet verklaarde. Daarna ging Alexandre Ippolito het een beetje verderop zoeken, nog steeds in dezelfde provincie: hij sloot zich aan bij de jeugdopleiding van Sporting Charleroi.

In 2018 veranderde hij het geweer nog eens van schouder: hij liet de reserven van Charleroi achter zich en verhuisde naar Moeskroen en Futurosport. Op het einde van vorig seizoen haalde Bernd Storck hem bij de A-kern. In april mocht de jonge aanvaller zijn eerste minuten volmaken in de Belgische eerste klasse, in een match zonder veel inzet tegen Cercle Brugge. De afgelopen weken was hij een aangename verrassing in de voorbereiding. Zijn doel is om dit seizoen toch eens een paar keer in de basis te staan. Maar de tijd dringt nog niet, hij is twintig jaar.

3. Joachim Carcela – Standard

MPH merkt nog te veel ups & downs bij het neefje van Mehdi.
MPH merkt nog te veel ups & downs bij het neefje van Mehdi.© belgaimage

De 19-jarige neef van Mehdi begon bij Standard op de leeftijd van vijf jaar. Hij speelde er samen in de ploeg met Zinho Vanheusden en Adrien Bongiovanni. Maar de club ontdeed zich van hem en hij vertrok eerst naar Anderlecht en dan naar Club Brugge, waar hij zijn kruisbanden scheurde. Club liet hem vervolgens ook gaan. Standard heeft hem dan opnieuw binnengehaald. Michel Preud’homme denkt dat hij het best tot zijn recht komt op de 8 of de 10.

Voor Joachim Carcela is alles in een stroomversnelling gekomen sinds januari van dit jaar. Toen werd hij uit de kern van de beloften geplukt om mee te gaan op stage met de A-kern naar Spanje. Een maand later was zijn naam voor het eerst te vinden op het wedstrijdblad van een match in eerste klasse. Preud’homme drong er vervolgens op aan om hem een profcontract te geven. ‘Ik zie veel goeie dingen bij hem maar hij moet leren om regelmatig te zijn, hij moet stoppen met zijn ups en downs’, zei de coach tijdens de stage in Duitsland.

4. Ewoud Pletinckx – Zulte Waregem

Sinds zijn debuut ontwikkelde Pletinckx aan een onverwacht snel tempo.
Sinds zijn debuut ontwikkelde Pletinckx aan een onverwacht snel tempo.© belgaimage

18 jaar, 3 maanden en 10 dagen oud was hij, Ewoud Pletinckx, toen hij vorig seizoen, op de 22e speeldag tegen Antwerp, zijn eerste minuten kreeg. En meteen als basisspeler, centraal in de verdediging, ter vervanging van de geblesseerde Michael Heylen. Een bevredigend debuut, want de Oost-Vlaming verzamelde nog 16 basisplaatsen. Een onverwacht snelle ontwikkeling voor Pletinckx, die wordt geprezen om zijn uitzonderlijk fysieke kwaliteiten en mentaliteit.

In zijn spoor volgden bovendien Mathieu De Smet en Jannes Van Hecke, met respectievelijk vijf basisplaatsen en twee korte invalbeurten in play-off 2. De Smet ook als 18-jarige, Van Hecke met zijn 17 jaar, 3 maanden en 13 dagen zelfs als jongste speler ooit bij Zulte Waregem in eerste klasse. Exponenten van de Essevee Academie onder leiding van Joric Vandendriessche, als eerste jeugdproducten sinds Jens Naessens in 2011 die doorstroomden naar de A-ploeg, onder meer via ook het scholenproject van de club. Pletinckx en De Smet tekenden intussen al een volwaardig profcontract tot 2021, Van Hecke een deeltijdse verbintenis tot 2021.

Lees meer over alle zestien eersteklassers én de 1B-clubs in de special van Sport/Voetbalmagazine van 24 juli 2019.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier