Talent in de Jupiler Pro League: Gent, Eupen en Kortrijk

Yari Verschaeren ontving vorig seizoen de prijs voor Jonge Profvoetballer van het Jaar.

Vrijdag trappen Genk en Kortrijk een nieuwe jaargang van de Belgische competitie op gang. In deze reeks belichten we het aanstormend talent bij de zestien eersteklassers die we ook uitgebreid bespreken in de competitiespecial van 24/07. Vandaag: KAA Gent, KAS Eupen en KV Kortrijk.

1. Louis Verstraete – KAA Gent

Zijn polyvalentie en atletisch vermogen zijn een troef.
Zijn polyvalentie en atletisch vermogen zijn een troef.© belgaimage

Succestrainer Hein Vanhaezebrouck, die de Buffalo’s in 2015 naar hun historische eerste titel leidde, had tijdens zijn regeerperiode een zwak voor twee spelers met bijzonder veel voetbalintelligentie. Laurent Depoitre voerde als targetman tot in de perfectie uit wat de veeleisende West-Vlaamse coach opgaf als taken. Het zorgde er voor dat de laatbloeier Rode Duivel werd en een lucratieve buitenlandse transfer maakte.

Maar ook Louis Verstraete (20) slaagde erin zijn trainer te overtuigen van zijn potentieel als middenvelder. Als amper zeventienjarige debuteerde hij volledig vanuit het niets op 22 december 2016 bij de 2-3-nederlaag tegen RSC Anderlecht. In februari 2017 mocht de speler met het grote loopvermogen en hoge infiltratiekracht invallen op Wembley, bij de legendarische EL-kwalificatie tegenover Tottenham.

Na een (bewust) verhuur van anderhalf seizoen aan Waasland-Beveren keert de jeugdinternational meer matuur en met heel wat speelminuten in de benen terug naar de Ghelamco Arena. Zijn polyvalentie, want inzetbaar als 6 of 8, en atletisch vermogen moeten een troef worden voor het bewegingsvoetbal dat Jess Thorup vraagt.

2. Gary Magnée – KAS Eupen

Ondanks de grote concurrentie zou Magnée speelminuten moeten verzamelen.
Ondanks de grote concurrentie zou Magnée speelminuten moeten verzamelen.© belgaimage

Van de vier jonge Belgische beloften die in juni een eerste profcontract tekenden bij KAS Eupen maakte Gary Magnée in de voorbereiding het meest indruk. De 19-jarige, die in oktober 20 wordt, kreeg net als de naar KAA Gent vertrokken Alessio Castro-Montes zijn opleiding als centrale middenvelder, maar speelde in de voorbereiding sterk als een moderne rechtsback.

Magnée is een speler uit de streek, afkomstig uit Soumagne, een dorpje in het Land van Herve in de provincie Luik, op 25 kilometer van Eupen. Hij maakte zijn weg via Melen en Verviers. Daarna belandde hij via Anderlecht bij KRC Genk waar hij het grootste deel van zijn opleiding kreeg, onderbroken door één jaar bij de U17 van Club Brugge.

Bij Eupen is de concurrentie op de rechtsback groot, met de Duitse ex-international Andreas Beck en de Spanjaard Xavi Molina, maar verwacht wordt wel dat Magnée, die in de zomer van 2018 naar Eupen kwam, dit jaar speelminuten maakt op het hoogste niveau.

3. Tyron Ivanof – KV Kortrijk

Ty was nog spelmaker in de U16-kampioenenploeg van KRC Genk.
Ty was nog spelmaker in de U16-kampioenenploeg van KRC Genk.© belgaimage

Het blijft wachten op de doorbraak van Tyron Ivanof. De net 22 jaar geworden offensieve middenvelder tekende twee jaar geleden, net voor zijn 20e verjaardag, een vierjarig contract bij KV Kortrijk. Hij had toen al met succes gedebuteerd, onder Karim Belhocine, maar blessures en overbevolking op zijn positie zorgden ervoor dat de definitieve doorbraak van het gewezen laatrijpe toptalent van KRC Genk er nog niet kwam.

Ty, zoals hij wordt genoemd, was spelmaker van de U16 van Genk die in 2012/13 landskampioen werden, een ploeg waarin toen onder meer Leon Bailey (nu Bayer 04 Leverkusen), Bryan Heynen, Nordin Jackers en Dries Wouters speelden. Hij vertrok daarna naar Lille OSC en kwam in het najaar van 2015 bij KV Kortrijk terecht. Daar maakte hij begin mei 2017 zijn debuut in het eerste elftal met een sterke invalbeurt in uitgerekend de Luminus Arena. Ruim twee jaar later staat hij nog niet verder. Het wordt tijd dat Ivanof speelt, bij Kortrijk of elders.

Lees meer over alle zestien eersteklassers én de 1B-clubs in de special van Sport/Voetbalmagazine van 24 juli 2019.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier