Tekeningen hielpen Izquierdo efficiënter te worden

José Izquierdo aan het feest tijdns de kampioenenviering. De Colombiaan was de uitblinker tijdens de play-offs. © BELGA
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Dévy Rigaux, de teammanager van Club Brugge, zag dat José Izquierdo (23) een van de uitblinkers was tijdens de play-offs. In Sport/Voetbalmagazine verklapt hij het geheim achter die metamorfose.

“Cruciaal voor mij was de winterstage dit seizoen, waar hij, na de fantastische goal op Kortrijk, met een goed gevoel aankwam”, vertelt Dévy Rigaux. “Fris, scherp en fit. Daar is keihard getraind, maar ook heel veel tactisch. Zijn schoten werden meer gekadreerd. Hij mikte voordien altijd naar de winkelhaak, en dan kan een bal afzwaaien. Als je mikt op het ruimer kader, op doel, verbreedt je gezichtsveld. Daar had onze psycholoog Rudy Heylen een aandeel in.”

“Rudy liet hem een tekening van een actie maken, dat memoriseren, maar ook die tekening in zijn locker ophangen. José zei ook dat zijn gezichtsveld versmalde als hij naar binnen kwam, waarna hij zich vastliep. Toen hebben we gezegd dat hij per wedstrijd minstens drie keer buitenom moest gaan. We hebben dat ingeoefend op training, Philippe Clement hield dan bij hoe vaak hij buitenom ging. Dat was werken aan assists, met links, achteruit leggen… Daar heeft hij veel vooruitgang in geboekt. José stond er voor open, dat is ook belangrijk. Want iemand een tekening laten maken, dat is niet evident. Colombianen, hebben we gemerkt, zijn mensen die zich inschikkelijk en leergierig opstellen.”

“Wat mij opviel bij de twee Colombianen,” vervolgt Rigaux, “ook bij Carlos Bacca, is dat ze in hun zelfverzekerdheid zijn blijven groeien, zonder arrogant te zijn. Ik denk nu dat José zijn kantelpunt heeft genomen. Hij stond er in de grote wedstrijden, daar heeft hij stappen gezet. De belevenis van toppers, de persaandacht, de play-offs,… Hij kan daar nu allemaal beter mee om.”

(Peter T’Kint)

Lees het volledige interview in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 18 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier