‘Teodorczyk kan voor Anderlecht opnieuw een troefkaart zijn in de strijd om de titel’

Anderlecht-spits Lukasz Teodorczyk © BelgaImage
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de zilveren medaille van Bart Swings, de heropleving van Teodorczyk en de spannende strijd om PO1.

1. In aanwezigheid van nieuwe baas Marc Coucke staat Lukasz Teodorczyk op uit de doden en scoort een hattrick. Heb je nog geloofd in die wederopstanding van de Poolse spits?

JACQUES SYS: Ik weet niet wat er precies met Teodorczyk aan de hand was -Vanhaezebrouck overwoog de hulp van een psycholoog-, maar wie vorig seizoen Anderlecht mee kampioen maakte, kan niet ineens al zijn kwaliteiten kwijt zijn. Nu, we moeten ook geen te grote woorden gebruiken, hij lukte drie goals in een thuismatch tegen Mouscron, zo uitzonderlijk is dat niet.

Een vlot scorende Teo kan wel opnieuw een troefkaart zijn in de strijd om de titel. Dat de peptalk van Marc Coucke daar een rol in zou spelen, gaat mij te ver, maar dat de aanwezigheid van Coucke voor duidelijkheid en vertrouwen zorgt bij de ploeg, kan ik mij wel inbeelden.

‘Het zou wel jammer zijn als Antwerp PO1 mist, want dat verdienen zij dan weer op basis van hun enthousiasme, sfeer en beleving.’

Het valt nu af te wachten of Anderlecht die lijn kan doortrekken volgende week tegen Zulte Waregem. Door deze zege hebben de Brusselaars alleszins weer het lot in eigen handen. Ze komen op twaalf punten van Club Brugge, in PO1 worden er dat zes. Dat zijn twee zeges tegen Club en ze staan er weer bij. Wat ook wel met het falen bij Club te maken heeft, want zij hadden die kloof in feite al veel verder moeten uitdiepen. Leko blijft daar zeer rustig onder, maar op een bepaald moment moet je toch eens op tafel kloppen en ingrijpen. Je kunt het niet enkel steken op een vormdip bij Vormer, want de uitstekende prestaties van Vanaken compenseren dat enigszins.

Anderlecht staat voor een nieuw tijdperk. Een revolutie. Ik verwacht niet dat Herman Van Holsbeeck zal blijven, zeker niet na de kritiek die Coucke toch wel gaf op het transferbeleid tijdens de wintermercato. Er zullen belangrijke veranderingen doorgevoerd worden. Als die duidelijkheid er de volgende weken komt en als Teodorczyk weer aan het scoren gaat, zijn dat grote stappen voorwaarts voor paars-wit.

2. De strijd om PO1 wordt bijzonder spannend. Genk deed een goede zaak met 4-0 winst tegen rechtstreekse concurrent Antwerp. Standard liet wel punten liggen tegen Club Brugge, maar lijkt toch de beste papieren te bezitten. Wie haalt het?

JACQUES SYS: Genk beschouw ik nu als een zekerheid. Philippe Clement is wat mij betreft toch de trainer die dit seizoen het meest zijn stempel kon drukken. Men dacht dat hij bij Club Brugge een wat kleurloze assistent was in de schaduw van Michel Preud’homme. Iedereen verklaarde hem gek omdat hij naar het onvoorspelbare Waasland-Beveren trok. Maar hij leverde daar meteen knap werk en doet nu, na een weliswaar moeizame start, hetzelfde bij Genk.

‘Het probleem van de perfectionistische Swings was dat hij zichzelf in het verleden te veel druk oplegde.’

Voor de laatste PO1-plek gaat het tussen Kortrijk, Standard en Antwerp. Kortrijk zit in een goede flow, maar presteren op het moment dat het moet, is ook een kunst. Theoretisch gezien was de thuismatch tegen Zulte Waregem de makkelijkste opdracht in deze laatste rechte lijn richting de play-offs, maar ze falen. Standard staat op twee punten van KVK, maar gezien het voetbal dat ze brengen, verdienen ze een ticket voor PO1.

Het zou wel jammer zijn als Antwerp PO1 mist, want dat verdienen zij dan weer op basis van hun enthousiasme, sfeer en beleving. Het zou ook zeer goed zijn in de uitbouw van die club. Maar ik ga dus uit van een PO1 met Standard en Genk. Waardoor we alle topclubs in PO1 krijgen.

Vergeet bijvoorbeeld AA Gent niet, dat eigenlijk vlak achter Charleroi en Anderlecht volgt. En ik ben benieuwd naar hoe Anderlecht zich de komende maanden zal ontwikkelen. Het worden spannende play-offs, ook al blijf ik dat format niet eerlijk vinden.

3. Schaatser Bart Swings pakt een zilveren medaille op de Winterspelen, hoe moeten we die prestatie inschatten?

JACQUES SYS: Het is een fantastische prestatie na een heel moeilijk seizoen voor Swings, geplaagd door veel blessures. Hij heeft heel erg toegeleefd naar deze Winterspelen. Het probleem van de perfectionistische Swings was dat hij zichzelf in het verleden te veel druk oplegde. Hij leeft dag en nacht voor zijn sport, in die zin is deze medaille wel een beloning voor hem.

Hij behaalt die in de massastart, wat eigenlijk toch een andere discipline is dan het gewone snelschaatsen -het valt eerder te vergelijken met de puntenkoers of de achtervolging in het wielrennen. Er komt meer tactiek en positie kiezen bij, dat kan hij goed. Hij hield bijvoorbeeld een fenomeen als Sven Kramer achter zich. Met die medaille redt Swings bovendien de eer van België op deze Spelen.

Seppe Smits liet het afweten, misschien lagen de verwachtingen wat te hoog. Op zulke evenementen moet je kunnen omgaan met de druk om te presteren. Smits heeft daarin gefaald, dat kan je niet ontkennen.

Gelukkig is er dus Swings, dat kan goed zijn voor het imago van de wintersport in België. Want dat mag je toch niet onderschatten: dat zijn zeer slopende disciplines. Biatlon bijvoorbeeld, met eerst skiën en dan zeer geconcentreerd schieten. Ik vind dat fascinerende sporten. Zelfs bobslee.

De Winterspelen zijn een wereldevenement. Een traditie in de wintersporten hebben wij helaas niet. Als je dat vergelijkt met Nederland, dat maar liefst acht keer goud behaalde. Of Noorwegen, een land met slechts 16 miljoen inwoners, dat 39 medailles won, waaronder 14 keer goud. Dat zijn natuurlijk de toplanden. Swings heeft nog toekomst, hij is amper 27 jaar, binnen vier jaar in Peking mogen we zeker nog iets van hem verwachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier