Terug naar het oude nest: wordt dit de zomer van de terugkeer?

Kums in een oefenwedstrijd voor Anderlecht (2006). © Belga
Hannes Van Gael
Hannes Van Gael Medewerker Sport/Voetbalmagazine

Sven Kums en Paul-José Mpoku geven het goede voorbeeld, maar er zijn nog spelers in België en Europa die terugkeren naar hun oude liefde. Een overzicht.

In Sport/Voetbalmagazine van woensdag vijf juli zegt Sven Kums over zijn terugkeer naar Anderlecht het volgende: ‘Ik ken hier nog heel veel mensen (…). Het voelde echt aan als thuiskomen. Wanneer ik ga winkelen, klampen mensen mij aan. Meestal met de boodschap ‘welkom terug’.’ Hij is niet de enige speler die terugkeert naar het vertrouwde nest.

Sven Kums

Sven Kums (29) is de eerste speler in ons rijtje. Hij heeft het echter nooit tot het eerste elftal van paars-wit geschopt. Kums genoot er wel zijn opleiding (1996-2006), maar werd door RSCA uitgeleend aan Lierse en Kortrijk. Die laatste club nam hem definitief over in 2008. Daarna ging hij zijn geluk beproeven in Nederland bij Heerenveen. In 2013 kwam hij terug naar België: eerst naar Zulte Waregem en daarna naar AA Gent. Bij de Buffalo’s veroverde hij de titel, won hij de Gouden Schoen en versierde hij een transfer naar Watford, dat hem vervolgens meteen uitleende aan Udinese in de Serie A.

In Udinese kon hij nooit echt overtuigen waardoor hij vaker op de bank moest plaatsnemen dan hem lief was. In plaats van volgend seizoen voor Watford uit te komen besloot hij naar Anderlecht te gaan. De club zocht nog een leider op het middenveld die Youri Tielemans kon vervangen en legde 6,5 miljoen euro op tafel. Bij paars-wit hoopt Kums op de titel, een goede campagne in de Champions Leaugue en niet onbelangrijk: in Brussel zal bondscoach Roberto Martínez hem vaker aan het werk zien.

Paul-José Mpoku en Sébatien Pocognoli

Standard was niet de ploeg waar Paul-José Mpoku zijn debuut maakte op het hoogste niveau. Als jeugdvoetballertje speelde hij wel voor de Rouches, maar in 2008 zocht hij zijn heil bij Tottenham. Ook daar speelde hij niet zijn eerste wedstrijd als profvoetballer. De Londense club leende hem uit aan Leyton Orient, een club uit de Engelse derde klasse die met Mpoku als invaller een replay kon afdwingen in de FA Cup tegen het grote Arsenal. De aartsrivaal van zijn moederclub nota bene.

In de zomer van 2011 maakte hij zijn comeback bij de Rouches, hij speelde er drie en een half seizoen tot hij besloot dat het tijd was voor een stap hogerop. Eerst speelde hij een half jaar op huurbasis bij Cagliari (2015) en het seizoen daarna werd hij uitgeleend aan Chievo (2015-2016), ook in Italië. Tot dan was hij nog steeds eigendom van de Luikse club, maar dan besliste Chievo (2016) om Mpoku definitief over te nemen. Geen goede beslissing zo bleek later, want hij speelde geen enkele wedstrijd voor de club, die hem bijgevolg weer uitleende, aan het Griekse Panathinaikos (2017) deze keer.

De speler wilde deze zomer absoluut weg bij Chievo en de club moest Standard nog geld voor de transfer in 2016, zo meldt Het Nieuwsblad. De deal was dus snel rond. Na al die uitleenbeurten kan Mpoku eindelijk weer rust opbouwen in zijn carrière. Nu ja, rustig is het de laatste jaren ook weer niet geweest op Sclessin.

Terug naar het oude nest: wordt dit de zomer van de terugkeer?
© Belga

Mpoku treedt in de voetsporen van Sébastien Pocognoli. De linksback speelde ooit drie seizoenen (2010-2012) voor Standard en besliste om deze zomer terug te keren. Hij begon zijn profcarrière wel bij Racing Genk, maar van alle clubs waar hij speelde, heeft hij voor de Rouches de meeste wedstrijden op zijn teller staan. Voor hem voelt het dus ook aan als thuiskomen.

Europese geruchten

Niet alleen in België zijn er spelers die terugkeren naar hun oude liefde. Ook in de rest van Europa doet die tendens zich voor. Eén van de grootste transfergeruchten van deze zomer is de mogelijke terugkeer van Wayne Rooney naar Everton, de club waar het voor hem allemaal begon. Rooney moest zich onder José Mourinho steeds vaker tevreden stellen met een plaats op de bank en de transfer van aanvaller Romelu Lukaku naar Man United is ook al zo goed als rond. In The Guardian maakte Rooney al duidelijk dat Everton de enige club is waarvoor hij Manchester wil verlaten.

Bij onze noorderburen zijn er ook twee opmerkelijke transfers. De ene, Klaas-Jan Huntelaar naar Ajax, is al afgerond. De spits zette in juni al zijn krabbel onder een éénjarig contract. Bij de andere, Robin van Persie naar Feyenoord, blijft het (voorlopig) bij een gerucht.Moest van Persie terugkeren naar de Kuip, dan zou hij de wacht komen aflossen van een andere veteraan, Dirk Kuijt. Die hing zijn voetbalschoenen aan de wilgen na het behalen van de titel dit seizoen.

De laatste speler in dit overzicht is Fernando Torres. Het jeugdproduct van Atlético Madrid speelde in Vicente Calderón bij het eerste elftal van 2001 tot 2007. In dat jaar besloot hij om buitenlandse oorden op te zoeken. Hij speelde achtereenvolgens bij Liverpool, Chelsea en AC Milan. In de winter van 2015 maakte hij zijn rentree bij de Madrileense club, eerst via een uitleenbeurt door Milan en in het seizoen 2016-2017 nam Atlético hem definitief over. Hij staat in dit lijstje omdat hij onlangs nog zijn contract met één jaar verlengde tot medio 2018. Op die manier kan hij nog (minstens) één seizoen doelpunten maken in de nieuwe voetbaltempel van zijn oude liefde.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten