Thans: ‘Er waren twee, drie mensen die mijn vel wilden’

© IMAGEGLOBE
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Bijna één jaar geleden werd Benoît Thans als technisch directeur ontslagen door de KBVB. Weet hij ondertussen waarom dat gebeurde?

“Het is niet de voetbalbond die me mijn ontslag heeft gegeven”, reageert Thans in Sport/Voetbalmagazine. “Er waren twee, drie mensen die mijn vel wilden, Franstaligen. Wanneer men de taal van het voetbal niet spreekt en nog nooit een bal zag, wordt het moeilijk om nog te functioneren.”

“Ik wilde zeer veel veranderen, zeer snel, op veel vlakken. Daar kwam veel weerstand tegen. Toen ik probeerde om jongeren te halen, hebben de ouderen zich verzet en hun plaatsje beschermd. Ze zijn er nog steeds, zij hebben dus gewonnen. Mag ik er overigens aan herinneren dat ook Francky Dury het niet meer aankon, op het moment dat hij de job van technisch directeur opgaf?”

“Ondanks alles denk ik dat ik veel werk heb verzet, daar zal ik altijd fier op zijn. Het was een kolossale taak. En er is nog veel te doen.”

Play-offsysteem

Een van de dingen die Thans nog graag veranderd zou zien, is de formule van ons kampioenschap. De ex-TD van de Belgische voetbalbond is geen fan van de play-offs. Thans: “Van bij de start van een seizoen zijn er vijf clubs verzekerd van deelname aan PO 1, ook al voetballen hun spelers tegen 60 procent van hun mogelijkheden. Europees moeten die evenwel tegen 110 procent spelen om een resultaat te kunnen halen, en dat is onmogelijk als je niet elk weekend alles geeft.”

“Conclusie: je verzwakt je eigen kampioenschap en vermindert je kansen in de Champions League en Europa League. Dat hebben we dit seizoen gezien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier