Thans: ‘Wilmots weigerde De Boeck en Van Meir als assistent’

Marc Wilmots en Benoit Thans © BELGA

Op de voetbalbond Euro 2016 geëvalueerd. Benoît Thans, de technisch directeur die Marc Wilmots aanstelde, hoopt dat Bart Verhaeghe de boel een nieuwe dynamiek bezorgt.

Benoît Thans was de technisch directeur die in 2012 Marc Wilmots mee aanstelde als bondscoach, maar zes maanden later zijn ontslag kreeg. Onder meer omdat hij administratief te kort schoot, te weinig rapporten achterliet. Het was een deel van de job die Thans onderschatte. Hij wilde vooral praten over voetbal. Drie jaar later ziet hij dat nog steeds als een manco: ‘Er wordt opnieuw te weinig over voetbal gepraat op de bond.’

Thans over de aanstelling van Wilmots: ‘In het begin was de technische commissie niet voor, maar de pistes van toen (Preud’homme, Gerets, Van Gaal, Ranieri, Bielsa en Ragnick) waren niet haalbaar of werden niet weerhouden. Na Engeland-België kreeg ik telefoon, dat het Marc zou worden. Ik was niet tegen. Hij had charisma, wist waar hij heen wilde en had de steun van de spelers. Ik was wel verrast dat hij geen assistent wilde zoals hij er één was geweest voor Georges Leekens: iemand die zijn mening durfde te geven. Hij weigerde Glen De Boeck en Eric Van Meir. Daarna heeft hij nog wat bekwame mensen aan de kant geschoven. Ik heb niets tegen vrienden, maar het moet om kwaliteit gaan. En dat werd er niet beter op toen hij volmachten kreeg. Op tactisch vlak heeft hij zich aan oude ideeën vastgeklampt. Ik had hem willen zien spelen met twee spitsen en één verdedigende middenvelder.”

Na het WK heeft de bond een kans gemist, vindt Thans. “Er is niet gepraat over wat beter kon met het oog op dit EK. Ook nu weer gaat het over het loon van de eventuele nieuwe bondscoach. Dan beperk je alweer je mogelijkheden. Ik hoop dat Bart Verhaeghe een sterke technische commissie kan installeren en duidelijke doelen stelt. De clubs hebben daar alles bij te winnen. Zonder het EK gaat Thomas Meunier nooit naar PSG.”

(Patrice Sintzen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier