‘Titel AA Gent zou geen slechte zaak zijn voor Belgische voetbal’

Benito Raman, AA Gent © BELGA
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportieve weekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week praat hij onder meer over de zege van AA Gent en de spannende strijd om het laatste PO1-ticket.

S/VM: Wat heeft de voorbije Super Sunday, met de toppers Gent – Club Brugge en Genk – Anderlecht, ons geleerd?

Jacques Sys: “Dat het voor Club Brugge in 2015 zeer moeizaam gaat, met bovendien zeer wisselende scenario’s. Vorige week tegen Lokeren wees Preud’homme terecht op het gebrek aan bezieling, donderdag tegen Aalborg herpakken ze zich dan toch en vervolgens gaan ze toch weer onderuit tegen Gent. Een match waarin ze amper een kwartiertje aardig voetbalden. Bij Club wijzen ze dan op het drukke speelschema en de vermoeidheid. Akkoord, zij hebben 44 wedstrijden in de benen, die van Gent maar 33, dat speelt een rol, maar het mag geen excuus zijn. Als Belgische topclub moet je kern gewapend zijn om een drukke kalender te behappen. En Club hééft die ruime kern, dus daar mogen ze zich niet achter verstoppen.”

“Verder zie je dat Anderlecht toch weer dominant gaat voetballen nu de ontknoping nadert. Het is de voorbode van wat wellicht ongelooflijk spannende play-offs worden. Met tussen nummer één en zes in het klassement amper 9 punten, na halvering een verwaarloosbaar verschil. Iedereen in PO1 kan straks nog meespelen voor de titel. Laat ons hopen dat dat met hetzelfde positief voetbal gebeurt als de topper op Gent gisteren.”

S/VM: AA Gent heeft eindelijk de scalp van een topploeg te pakken. En dan nog van aartsrivaal Club Brugge. Zijn de Buffalo’s nu ook titelkandidaat?

Jacques Sys: “Mentaal zal het ontegensprekelijk voor een serieuze boost zorgen bij de troepen van Hein Vanhaezebrouck. En toch denk ik dat de titelstrijd er eentje wordt tussen Club Brugge en Anderlecht, ploegen die qua intrinsieke klasse toch iets meer te bieden hebben. Ook al heeft Gent met de komst van Moses Simon dé transfer van de winterperiode gerealiseerd. Met zijn snelheid en diepgang biedt hij Vanhaezebrouck meer mogelijkheden en bovendien blijkt hij zeer complementair met Laurent Depoitre.

“Neemt niet weg dat een titel voor AA Gent geen slechte zaak zou zijn voor ons Belgisch voetbal, al was het maar om die hegemonie van de traditionele topclubs te doorbreken. Te meer omdat Gent nu ook de nodige infrastructuur bezit om verder door te groeien, ook op Europees vlak. Ik denk dat de stad op zijn kop staat als Gent toch de titel zou pakken.”

S/VM: Lokeren, Charleroi of RC Genk, wie verdient voor jou het meest dat laatste ticket voor play-off 1?

Jacques Sys: “Charleroi. Omdat zij aan het seizoen begonnen met weinig perspectieven. Ze speelden voor amper 2000 toeschouwers en waren volgens velen al ten dode opgeschreven. Nu spelen ze voor gemiddeld 8000 à 9000 toeschouwers en brengen ze attractief voetbal, dat verdient alle lof. Genk moet het dit seizoen vooral hebben van defensieve organisatie en Lokeren presteert te wisselvallig. Bovendien vind ik het, net als in het geval Gent, goed dat een bepaalde hegemonie doorbroken wordt en er nieuwe namen aan de oppervlakte komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier