Titel, beker en minstens kwartfinale Europa League: de ambities van Anderlecht

Roger Vanden Stock © Belga Image

Na de derde plaats van vorig seizoen laat Roger Vanden Stock er geen twijfel over bestaan. ‘Vorig seizoen grepen we naast de titel, deze keer moet het prijs zijn’, zegt de Anderlecht-voorzitter.

RSC Anderlecht heeft zijn traditionele persconferentie gehouden vlak voor aanvang van het nieuwe seizoen. ‘Ik zeg waarschijnlijk al voor de twintigste keer hetzelfde, maar de ambitie van onze club is dan ook gewoon altijd winnen,’ aldus Roger Vanden Stock.

‘Naast het kampioenschap willen we ook nog eens de Beker winnen, want dat is intussen ook van 2008 geleden, en al zeker na de verloren finale van vorig seizoen. Tot slot willen we ver doorstoten in de Europa League en daarmee bedoel ik een kwartfinale of een halve finale’.

Transfers

Voor de start van het seizoen stelt de vraag zich in hoeverre Anderlecht klaar is om die doelstellingen te kunnen bereiken. Met Aleksandar Mitrovic en meer dan waarschijnlijk ook Chancel Mbemba vertrokken de topschutter en de sterkhouder in de verdediging naar het Engelse Newcastle. Gouden Schoen Dennis Praet aast dan weer op een transfer en de eventuele terugkeer van voormalig publiekslieveling Mbark Boussoufa naar het Park lijkt om financiële redenen muurvast te ziten.

Imoh Ezekiel
Imoh Ezekiel© IMAGEGLOBE

Paars-wit verzekerde zich wel al van de diensten van de Serviër Ivan Obradovic (KV Mechelen) en de Nigeriaan Imoh Ezekiel (gehuurd van Al-Arabi).

‘We willen zeker nog enkele spelers halen voor het sluiten van de transfermarkt. We hebben daarvoor nog wel wat tijd. We zoeken nog versterkingen voor- en achterin. Met Boussoufa heb ik nog geen persoonlijk contact gehad. Het lijkt moeilijk te worden, in Moskou betalen ze enorm veel geld.’

‘Praet schermt met interesse, maar een aanvaardbaar voorstel voor onze Gouden Schoen hebben we nog niet gehad. Zou het bovendien niet beter zijn – ook voor hem – als hij nog een jaar in België zou blijven? Ik wil mijn spelers altijd houden, ook Mitrovic en Mbemba, maar op bepaalde momenten kan je niet anders dan toestemmen.’

‘Tot slot rekenen we ook op Matias Suarez, die in de voorbereiding al mooie dingen heeft laten zien. Iedereen heeft echter twijfels, hijzelf ook, of zijn gehavende knie het kan houden.’

Eurostadion

In principe verlaat RSCA vanaf het seizoen 2019-2020 het Astridpark om in het nog te bouwen Eurostadion te gaan spelen. Paars-wit heeft omtrent de huurprijs al een tijdlang een akkoord, onder opschortende voorwaarden, met bouwheer BAM/Ghelamco, maar eist eerst toch nog garanties. ‘We willen weten wat we krijgen in ruil voor ons geld’, vertelde Vanden Stock.

Over de jaarlijks te betalen huurprijs wou de Anderlecht-voorzitter niet uitweiden, maar het zou gaan om ‘de hoogste huurprijs in Europa’, en dat voor een periode van 30 jaar. ‘We moeten een langdurig engagement aangaan en dus hebben we het recht te weten waar we voor staan. Onze ambitie is te kunnen spelen in het Eurostadion, maar niet aan om het even welke prijs. We onderhandelen echter en blijven optimistisch’, aldus Vanden Stock.

Enkele jaren geleden – nog voor er sprake was van het Eurostadion – was Paars-wit van plan het Constant Vanden Stockstadion uit te breiden. Er werden concrete plannen op tafel gelegd, maar de bouwvergunning bleef altijd achterwege. Iets meer dan een maand na het akkoord omtrent de huur van het Eurostadion, viel er nu toch plots een bouwvergunning in de bus voor de uitbreiding van het Astridpark. ‘Na vijftien jaar discuteren hebben we nu plots wel een bouwvergunning gekregen’, verraste Vanden Stock. ‘De gemeente heeft de plannen blijkbaar goedgekeurd. Maar waarschijnlijk is het te laat. Bovendien gaat het om een uitbreiding tot 30.000 plaatsen en dat is wat nipt voor RSC Anderlecht.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier