Toen het Finse Lahti Essevee deed huilen

© .
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Vanavond wordt in het Regenboogstadion een eerste Europese match gespeeld sinds 29 september 1993, toen de amateurs van het Finse Lahti de fans van het toenmalige SV Waregem deden huilen van verdriet.

Het seizoen ervoor, 1992/93, had SV Waregem een Europees ticket afgedwongen, onder meer door als giantkillers Anderlecht, Club én Standard in hun eigen huis te scalperen.

Coach Paul Theunis en voorzitter Jean-Pierre Van Neder, de nieuwe sterke man, hopen dat Essevee na enkele grijze jaren weer gelanceerd is, maar het seizoen erna blijkt de tgv een boemeltrein te zijn geworden.

Het vertrek van Jean-Marie Abeels (Germinal) en Patrick Teppers (Seraing) slaat een groot gat, nieuwkomers Nacer Abdellah en Henri Balenga zijn grote tegenvallers, de gouden driehoek FlorianUrbanAurelioVidmarHendrie Krüzen draait vierkant (gefrustreerd na geweigerde transfers) en Theunis krijgt ruzie met de, naar zijn zin, te veel feestende spelers.

In de competitie loopt het voor geen meter, maar de grootste blamage krijgt Essevee te verwerken in de eerste ronde van de UEFA-Cup, tegen de amateurs van het Finse FC Lahti. Wat vooraf als een opstapje naar een mooie campagne werd gezien, eindigt in een drama.

De Finnen vernederen in de heenmatch – op 14 september 1993, vandaag exact 24 jaar geleden – de profs van SV Waregem met liefst 4-0. Al na 26 minuten staat al de 3-0 op het scorebord.

De 4000 Esseveefans in het Regenboogstadion hopen vijftien dagen later op een mirakel, zeker wanneer na een sterk beginoffensief Krüzen al na tien minuten mag aanleggen voor een penalty. Hij schiet die echter tegen de reclameborden. Een mentale klap waar de thuisspelers niet meer van herstellen.

Bij de altijd onstuimige Urban neemt de frustratie toe en wat ex-penningmeester Germain Landsheere nog voor de match heeft voorspeld, komt uit: de Hongaar deelt een gemene elleboogstoot uit en krijgt net voor rust rood.

Na de pauze leeft de hoop weer op, wanneer Benny de Kneef in de 53e minuut via een afgeweken vrijschop de 1-0 scoort, de laatste Europese goal van SV Waregem in het Regenboogstadion.

Verder dan een kopbal van Vidmar – gered door de Finse keeper – raakt Essevee, met tien man, echter niet meer. De vernedering wordt compleet als de Finnen in de laatste tien minuten nog tweemaal scoren: 1-2.

Definitieve neergang

Daarna zet de neergang zich voort: SV Waregem eindigt dat seizoen als 17e en degradeert naar tweede. De West-Vlamingen kunnen nog één keer terugkeren, maar een nieuwe degradatie betekent het doodsvonnis van Essevee.

In 2001 speelt rood-wit als vierdeklasser zijn allerlaatste match, waarop de fusie met Zultse VV voltrokken wordt en SV Zulte Waregem, als een derdeklasser, het levenslicht ziet.

Niemand die toen durfde te dromen dat Essevee zestien jaar later in eigen huis nog eens Europees zou spelen. Niet tegen Finse amateurs, maar tegen Europese subtoppers als Nice en Lazio Roma.

Misschien kunnen Sander Coopman en co, deze keer als underdog, nu de rollen omkeren. Mario Balotelli is gewaarschuwd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier