Topschutter Undav loodst Union voorbij STVV

© Belga

Leider Union heeft vrijdagavond de openingswedstrijd van de zeventiende speeldag in de Jupiler Pro League gewonnen. Een week na de verrassende nederlaag in eigen huis tegen Oud-Heverlee Leuven knoopte Union in Sint-Truiden weer aan met de overwinning: 1-2.

Deniz Undav nam de bezoekende treffers voor zijn rekening. De Duitser met Turkse roots trof nu zestien keer raak in de competitie en neem de topschutterstitel over van Antwerp-aanvaller Michael Frey. Een kwartier ver in de tweede helft zag hij door de VAR nog een treffer afgekeurd worden wegens buitenspel. Tussendoor had Christian Brüls de gelijkmaker gescoord voor STVV, voordat Undav met zijn tweede van de avond Union de zege bezorgde.

Met de twaalfde overwinning van het seizoen op zak telt het team uit Sint-Gillis weer zeven punten voorsprong op de eerste achtervolgers Antwerp en Club Brugge. Sint-Truiden geraakt met een elfde plaats niet uit de middenmoot. Club Brugge knoopte na de afgang in de Champions League tegen RB Leipzig in eigen land aan met twee zeges op bezoek bij KRC Genk (in de competitie en beker) en mag zich zaterdag (20u45) in eigen stadion tegen promovendus Seraing nooit in de luren laten leggen. De Luikenaars, door verschillende waarnemers vooraf aangeduid als degradatiekandidaat nummer 1, houden voorlopig het hoofd boven water en staan op de veertiende plaats.

Nog zaterdag (18u30) maakt kelderploeg Cercle Brugge de trip naar Kortrijk. Cercle wil op het veld van KVK een einde maken aan een woelige week, waarin trainer Yves Vanderhaeghe plaats moest ruimen voor de Oostenrijker Dominik Thalhammer.

Zondag staat in Antwerpen en het zuiden van het land een felbevochten Derby Day op de agenda. Het burenduel tussen Beerschot en Antwerp op het Kiel is er een van extremen. Beerschot staat met negen punten helemaal onderaan in 1A, terwijl de Great Old forse ambities heeft en jaagt op koploper Union. Een paar uur later verschuift het epicentrum van het Belgische voetbal naar Luik, waar Standard Charleroi ontvangt. De Rouches blijven wisselvallig presteren en staan in de grijze middenmoot, de ‘buren’ uit Charleroi prijken in de subtop. Nog zondag (16u) speelt RSC Anderlecht, de nummer zes in 1A, gastheer voor kelderploeg Zulte Waregem. KV Mechelen, dat op een knappe vierde stek staat, krijgt nadien (21u) het geplaagde KRC Genk over de vloer, waar coach John van den Brom steeds meer onder druk komt.