Tornike Okriasjvili gedraagt zich graag als een vedette, blijkt een woelwater én een cultheld

Tornike Okriashvili © Belga Image
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

De Georgische international is een opvallende nieuwkomer bij RC Genk.

Twee maanden nog maar is hij in België, maar onopgemerkt verliepen die allerminst. Eerst raakte hij in een nachtelijke ruzie verwikkeld met zijn ploegmaat Ngcongca Anele, waarna zijn wagen zonder brandstof tot stilstand kwam en de Genkse politie hem dronken van de weg plukte. Wat later zat hij drie dagen vast op de luchthaven van Istanbul toen hij uit Tbilisi terugkeerde van een interland met Georgië. Zijn Belgische verblijfsvergunning bleek niet in orde te zijn en de Turkse autoriteiten weigerden hem door te laten reizen. Zijn doelpunt tegen Ierland ging ondertussen wel ongehinderd de wereld rond. Een wondermooie treffer, die niet kon verhinderen dat Georgië alsnog de boot inging.

In Genk zat men erg verveeld met het voorval. Omdat het wéér Okriasjvili was, maar ook omdat de club zelf niet vrijuit ging in deze papierenkwestie. Coach Alex McLeish maakte nog wel een kritische aantekening over zijn afwezige aanvaller, maar twee dagen nadat hij toch weer voet op Belgische bodem had gezet, stond Okriasjvili gewoon in de basis in de topper tegen Club Brugge. Ondanks een hele week niet getraind en ogen die dof stonden van de vermoeidheid. McLeish gaf het niet graag toe tijdens zijn persbabbel die vrijdagmiddag, maar Okriasjvili heeft zich in no time onmisbaar gemaakt in het Genkse elftal. Zijn energieke spel en schelmachtige spot met regels maken van hem nu al een cultheld.

“Alles wordt hier uitvergroot”, zegt zijn zaakwaarnemer Mame Amirov, die zich stoort aan wat hij noemt de op sensatie beluste media, maar die toch ook zijn speler tot de orde roept. “Hij moet ervoor opletten dat hij uit de problemen blijft. Wat is gebeurd met Anele, had ik voorspeld. In Oekraïne leven voetballers als goden. Je bent er een ster en verwacht wordt ook dat je je zo gedraagt, zelfs al steek je anders in mekaar. De politie laat begaan: als je dronken over de weg rijdt, zullen ze je eerder nog begeleiden dan je aan te houden. Okri beseft nu dat hij voortaan beter naar mij luistert. Dit zijn de belangrijkste jaren voor zijn ontwikkeling.”

Een volwassen jongen: zo noemt Amirov zijn speler wiens vrouw Lika en tweejarig zoontje Aleksandar in Georgië achterbleven. “Het is niet makkelijk voor zo’n jonge gast om zo lang van huis weg te zijn. Zeker niet als je door iedereen wordt aanbeden. Wie zichzelf niet eerst verbrandt, weet niet wat hem in het leven te wachten staat. Je behaalt je rijbewijs toch ook niet na alleen maar de theorie? Je hebt ook praktijkervaring nodig. Okri’s prestaties zullen nooit lijden onder wat hem overkomt. Mentaal is hij een fenomeen. Hij mag morgen de Champions Leaguefinale spelen: voor hem is dat een wedstrijd als een andere. Dus wat journalisten ook over hem schrijven, het zal hem er nooit onder krijgen. Alles komt goed met Okri, geloof me.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier