UEFA pakt KBVB aan voor ‘Heizeldramatoestanden’ tijdens bekerfinale

© Belga Image
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

De UEFA onderzoekt de incidenten die zich voor de bekerfinale tussen Standard en Club Brugge voordeden rond het Koning Boudewijnstadion. Onschuldige supporters stonden doodsangsten uit.

Het is Karl Dhont, de Belgische corruptiebestrijder bij de UEFA, die de kat de bel aanbond. In een uiterst scherpe e-mail aan zowel de KBVB als de bevoegde UEFA-instanties doet Dhont, die de bekerfinale als Clubsupporter bijwoonde, het relaas van zijn wedervaren in de 45 minuten voor aanvang van de finale.

Samen met ruim duizend andere fans schoof Dhont aan bij Tribune 3. Dat gebeurde in de grootste chaos en desorganisatie. Aangekomen bij het draaihekken bleek één op de vijf tickets niet te kunnen worden gescand, waarna de betrokken supporters werd verzocht zich om te keren en tegen de stroom in een andere ingang te zoeken of hun ticket eerst elders te laten valideren.

Ook Dhonts officiële ticket werd geweigerd. ‘Ik was getuige van twee vechtpartijen’, schrijft hij. ‘Talrijke mensen lagen op de grond, kinderen werden vertrappeld. Er werd geschreeuwd, getrokken en geduwd gedurende die hele 45 minuten. Het is werkelijk een wonder dat er niemand ernstig gewond is geraakt.’

Hooligans zonder ticket

Dhont omschrijft het scanningsysteem van het Koning Boudewijnstadion als ‘een grap’ en noemt het ‘een schande’ dat het draaihekken aan Tribune 3 ook nog eens werd bediend door vier Nederlandsonkundige stewards, die er niet in slaagden de boze en gefrustreerde massa onder controle te houden.

De chaos aan Tribune 3 werd nog groter toen Brugse hooligans zich een weg baanden naar het draaihekken. Tot zijn verbijstering zag Dhont, die zelf uiteindelijk door een agent op vertoon van zijn ticket werd binnengelaten, hoe een twintigtal hooligans zónder ticket er toch in slaagden plaats te nemen op de trappen van het blauwzwarte blok.

Dhont schuwt de vergelijking met de zwarte Europacupfinale tussen Liverpool en Juventus van 29 mei 1985 niet. Ook toen was hij aanwezig in het stadion. ‘Het is buitengewoon betreurenswaardig dat deze taferelen zich dertig jaar na de Heizelramp voordoen in hetzelfde stadion’, schrijft hij met nauwelijks ingehouden boosheid.

Doofpotoperatie

Dhont zegt over getuigenissen te beschikken dat vergelijkbare taferelen zich afspeelden aan Tribune 4. Mensen met geldige tickets werd ook daar om een onbekende reden de toegang tot het stadion ontzegd. Een politieofficier beukte in op de onschuldig wachtende massa en er kwam peperspray aan te pas. ‘Mensen waren bang en verscheidene vrouwen en kinderen lagen op de grond’, aldus Dhont.

Volgens getuigenissen die de geschokte UEFA-Belg bereikten, waren de incidenten van afgelopen zaterdag niet eenmalig. Vergelijkbare problemen met het scanningsysteem zouden zich ook vorig jaar tijdens de bekerfinale tussen Club en Anderlecht hebben voorgedaan en zelfs schering en inslag zijn bij de interlands van de Rode Duivels.

Alsof de situatie nog niet ernstig genoeg was, vernam Dhont later deze week van Club Brugge dat nergens in de debriefing met de KBVB en de politiediensten melding is gemaakt van de incidenten. Ook blijken de camerabeelden van het interne videobewakingscircuit onvindbaar. Mogelijk wijst dit op een doofpotoperatie.

Onschuldige slachtoffers

Behalve de doodgewone supporter stond ook de officiële Clubdelegatie doodsangsten uit zaterdag voor de finale. Dat gebeurde toen de bussen met enkele leden van het blauwzwarte bestuur, hun sponsors en enkele Brugse politici de parking vlak voor Tribune 1 niet op mochten, ondanks de juiste parkeerkaarten.

Op last van een overijverige steward diende de Brugse karavaan zich te parkeren naast de bussen van de Luikse Ultra’s. Een uiterst angstaanjagende en gevaarlijke situatie voor de Brugse notabelen. ‘Onnodig te zeggen dat zij zich verstijfd van angst een weg naar de ingang hebben gebaand’, aldus Dhont.

De gebeurtenissen van afgelopen zondag hebben Karl Dhont diep geraakt. Hij legde formeel klacht neer bij de UEFA. ‘Ik waande me opnieuw in de jaren tachtig en maak me grote zorgen. Ik streef naar efficiëntie en goed bestuur binnen het voetbal. Vandaar mijn transparante communicatie. Hier moet dringend iets aan worden gedaan, voor er onschuldige slachtoffers vallen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content