Van Damme: ‘Van der Meijde had hetzelfde kunnen bereiken als Ibrahimovic’

© IMAGEGLOBE

In Sport/Voetbalmagazine blikt de aanvoerder van Standard terug op zijn tijd bij Ajax.

Andy van der Meijde, Wesley Sneijder en Zlatan Ibrahimovic: Jelle Van Damme speelde met elk van hen samen bij Ajax. In Sport/Voetbalmagazine blikt de aanvoerder van Standard terug op die tijd. Jelle Van Damme wil eerst iets duidelijk maken: “Ik ben niet van plan om een boek te schrijven. Tegenwoordig moet iedereen die iets of wat betekent in de media een boek maken. Ik heb daar mijn bedenkingen bij. Ik vind dat je al veel moet meegemaakt hebben om een boek te schrijven.”

De reactie van Van Damme komt er nadat twee van zijn ex-ploegmakkers bij Ajax met een biografie op de proppen kwamen die voor ophef zorgde: eerst Zlatan Ibrahimovic, nu Andy van der Meijde.

“Toen ik met Andy samenspeelde, was dat een fantastische voetballer. Zeker in het jaar waarin we de titel pakten, was hij top. Spijtig dat het zo is moeten lopen. Maar om te zeggen dat ik dat toen allemaal wist… ik was toen nog maar negentien jaar. Ik kende wel zijn levensstijl. Andy was niet de persoon die ’s avonds rustig thuis voor zijn tv bleef zitten”, grijnst Van Damme.

“Het boek van Zlatan heb ik voor mijn verjaardag cadeau gekregen van mijn manager, Nico Vaesen. Ik heb er veel dingen in gelezen die ik herken, omdat ik het ook zo heb meegemaakt. Zlatan heeft wel veel meer bereikt dan Van der Meijde, al had die hetzelfde kunnen bereiken.”

“De ploeg die we toen met Ajax hadden, was gewoon top. Achteraf bekeken sta je daar wel eens bij stil, en ben ik er fier op dat ik met die mannen dagelijks op het veld heb gewerkt.”

Met Zlatan kon Van Damme het wel vinden. “De Zlatan die ik toen kende, kon de ene dag de kleedkamer binnenstappen zonder goeiedag te zeggen en je de volgende dag zeggen: ‘Kom Jelle, we gaan playstation spelen.’ Of: ‘Ga je mee naar de Ikea?'”

“Een apart persoon, maar een fantastische voetballer. Zijn mooiste goal maakte hij, vind ik, op NAC Breda. Hij dribbelde toen zowat de hele ploeg. Da’s talent, net als die omhaal van een paar weken geleden. Alleen nog maar denken om zoiets te doen, en het perfect uitvoeren… Sterk.”

Is hij de beste speler met wie de linkspoot ooit voetbalde? “Het zal niet veel schelen”, beaamt Van Damme in een groot interview met Sport/Voetbalmagazine. “Wesley Sneijder vond ik ook een fantastische voetballer, perfect tweevoetig. Controle rechts, links, alles ging hem even gemakkelijk af.”

“Hij was ook iemand die thuis de hele tijd oefende, die met links en rechts tegen de muur trapte en met een bal in het netje over straat liep. Wes was gek van het balletje. Dat hij niet moet nadenken over wat hij moet doen, is in het moderne voetbal een enorme troef.”

Sneijder mag weg bij Inter. Waarom belt hij hem niet? “De Belgische competitie staat niet zo hoog aangeschreven”, antwoordt Van Damme droog. (GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier