Van den Brom: ‘Zeker vier of vijf basisspelers moeten erbij komen’

© BELGA

John van den Brom spreekt vrank en vrij over het voorbije seizoen, waarin Anderlecht onder zijn bewind een 32e landstitel pakte.

“De uitdaging is nu veel groter dan een jaar geleden, omdat we een compleet nieuwe ploeg moeten neerzetten”, zegt Van den Brom in Sport/Voetbalmagazine.

“Vorig jaar kwam ik binnen in een bestaand geheel. Ik haalde er maar één speler bij, Bram Nuytinck. Nu is de situatie totaal anders. Lucas Biglia, Dieumerci Mbokani en Milan Jovanovic zijn vertrokken. En daar komt waarschijnlijk nog Cheikhou Kouyaté bij. Ook in de breedte zijn we aardig wat spelers kwijt. Er staat ons een hoop te doen, zeker vier à vijf directe basisspelers moeten erbij komen.”

“Toch leven we in vergelijking met een jaar geleden veel meer ontspannen naar het seizoen toe. Destijds stond ik direct onder druk. Anderlecht moest en zou zich, voor het eerst in zeven jaar, kwalificeren voor de groepsfase van de Champions League.”

“Er stond een miljoen of zeventien op het spel. Ik moest presteren, in een omgeving waar niemand mij kende. Dat werd tijdens mijn presentatie nog eens gevoed door de voorzitter. ‘Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit van deze trainer had gehoord’, zei hij.”

Vaker rust

De Nederlandse trainer haalde uiteindelijk zijn gram, al was de laatste rechte lijn -met name de play-offs- er eentje van zwoegen. Van den Brom: “Pff… Achteraf zeg ik: top, geweldig. Volle stadions, veel spanning. Maar toen ik er middenin zat, werd ik gek. Iedereen had me gewaarschuwd, maar pas toen de play-offs begonnen, kreeg ik buikpijn. Zeker omdat ons spel nog steeds niet goed was. Zo ontstond druk, stress.”

“Dit seizoen zal ik dingen anders doen. De 30 reguliere competitieduels zijn helemaal niet zo belangrijk. Het is beter later te pieken. Al kun je dat natuurlijk niet precies plannen. Maar ik denk dat ik spelers vaker rust ga geven.” (GJJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier