Van Holsbeeck: ‘Ik heb een enveloppe gekregen en ik zal die gebruiken’

Besnik Hasi (R) © Belga

Landskampioen Anderlecht is begonnen aan zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen 2014-2015. Trainer Besnik Hasi gaf op het oefenveld van Neerpede zijn eerste veldtraining aan 22 spelers. ‘Maar dat zullen er snel meer worden, want ik verwacht transfers,’ was hij duidelijk.

Anderlecht had voor de gelegenheid ook eens de poorten van het prestigieuze oefencentrum opengezet voor het grote publiek. Zo’n 500 fans zagen hoe Hasi de training startte met wat eenvoudige loopoefeningen, alvorens over te gaan tot pittige passoefeningen en combinaties.

Jeugd

De opvallendste aanwezigen tussen de troepen van RSCA waren de jongelingen Aaron Leya Iseka (broer van Standard-spits Michy Batshuayi), Andy Kawaya, Hervé Matthys en Samuel Bastien. Zij maken de overstap van de U19 en U21 naar de A-kern voor het komende seizoen. Ook de nieuwe Braziliaan Wigor Alan Do Nascimento was van de partij.

Silvio Proto was afwezig. De doelman revalideert nog altijd van de blessure waardoor hij het WK in Brazilië miste, en zal pas tegen september opnieuw wedstrijdfit zijn.

Ook Andy Najar en Anthony Vanden Borre waren er niet bij, zij zijn beiden nog actief op het WK voor respectievelijk Honduras en België.

Transfers

Basispionnen Cheikhou Kouyaté en Massimo Bruno werden de voorbije maand van de hand gedaan aan respectievelijk West Ham United en Red Bull Salzburg.

Hasi: ‘Daarmee verlies ik twee heel belangrijke spelers, en eigenlijk drie, want Cheikhou kon zowel centraal achterin als op het middenveld spelen. We hebben voor hen een mooie som geld ontvangen, dus wil ik nu ook dat de gaten die zij achterlaten, opgevuld worden.’

Wigor Alan Do Nascimento en Samuel Bastien (R)
Wigor Alan Do Nascimento en Samuel Bastien (R)© Belga

Geen overgangsjaar

‘Kouyaté en Bruno moeten natuurlijk vervangen worden,’ zei manager Herman Van Holsbeeck. ‘Maar onze eerste echt belangrijke wedstrijden zijn pas in augustus, dus ik verwacht dat de transfers er pas dan zullen doorkomen. We willen kampioen worden, dat is duidelijk. Vorig jaar was een overgangsseizoen, dus nu moeten we er echt staan.’

Anderlecht heeft budgettair alvast meer ademruimte. Het speelt voor het derde jaar op rij in de groepsfase van de Champions League en verkocht Bruno en Kouyaté niet bepaald voor een habbekrats. ‘Het is waar dat we financieel goed zitten, maar het bestuur wil ook in infrastructuur investeren, niet alleen in nieuwe spelers. Het is simpel: ik heb van mijn directie een enveloppe gekregen, en die zal ik dan ook gebruiken.’

Guillaume Gillet en Sacha Kljestan zullen de komende weken waarschijnlijk andere oorden opzoeken. ‘We gaan zien wat de aanbiedingen zijn. FC Metz liet alvast weten dat ze Gillet willen huren maar dat is voor ons geen optie. Guillaume heeft trouwens ook aangegeven dat hij wil vechten om te blijven.’

Hasi hoopt zelf dat hij niet tot augustus moet wachten op nieuwe transfers. ‘Er zal immers nog tijd nodig zijn om hen in de ploeg in te passen. Ons team is trouwens erg jong, misschien wel té jong. Ik zou dus graag ervaren vervangers krijgen voor Kouyaté en Bruno. Maar goed: het bestuur weet exact wat ik wil.’

Samuel Bastien en Chancel Mbemba
Samuel Bastien en Chancel Mbemba© Belga

Nieuwe T3

René Peeters, tot nu trainer van de beloften, is de nieuwe T3 van Hasi. Peeters is een echt clubman en kent het huis dus goed. Als jeugdtrainer had hij de paars-witte U21 onder zijn hoede.

‘Zijn aanstelling is een logische stap. René kent het huis als geen ander en weet wat de club verlangt op vlak van jeugdopleiding en de doorstroming. René Peeters verdient deze promotie voor het geweldige werk dat hij verricht heeft’, verklaarde Van Holsbeeck.

Ook Hasi sluit zich aan bij de beslissing. ‘Ik had graag Rudi Cossey (assistent bij Lokeren) gehaald, maar dat ging niet. Dan hebben we ook niet verder gezocht en kwam René als logische keuze uit de bus. Ik ben tevreden dat René ons zal bijstaan. Ik wens hem alle succes toe.’

Eerste oefenmatchen

De eerste oefenmatch van Paars-wit is er zaterdag eentje tegen FC Knokke. Daarna volgen wedstrijden tegen Oudenaarde (2/7), Bergen (5/7), FC Luik (16/7) en Deinze (22/7).

De eerste competitiematch is dan weer op zondag 26 juli tegen promovendus Moeskroen-Péruwelz, en wordt afgetrapt om 18 uur. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier