Van Moer over Gouden Schoen: ‘Het zou me verbazen als AA Gent niet hele podium vult’

Wilfried Van Moer won de Gouden Schoen driemaal, zoals hier in 1972. © BELGA

Woensdag wordt de Gouden Schoen uitgereikt. Drievoudig winnaar Wilfried Van Moer zwaait in Sport/Voetbalmagazine met lof voor topkandidaat Sven Kums maar is ook kritisch voor Hein Vanhaezebrouck.

“Hij is min of meer hetzelfde type speler als ik, al is Kums iets meer aanvallend ingesteld dan verdedigend”, zegt Wilfried Van Moer (70) over de topkandidaat voor de Gouden Schoen van jaargang 2015. “Ik was een speler die beide combineerde. Ik liep waar de bal was, een box-to-box voor dat woord uitgevonden was. Maar hij wordt vanavond (woensdag 13 januari, nvdr) gegarandeerd de terechte winnaar, ik zie echt niet wie hem anders zou krijgen. Standard, Club en zelfs Anderlecht hebben geen kandidaat-winnaar. Wat hem helpt, is dat hij in Gent onder een goeie trainer werkt en in een goed team staat. Een Gouden Schoen win je niet in je eentje. Het zou me verbazen als Gent niet het hele podium vult.”

Onlangs liet de voormalige bondscoach zich nochtans kritisch uit over de Gentse trainer. ‘Wat hem bij Gent lukt, wordt bij een grote club moeilijk’, vond Van Moer. En achter die stelling blijft hij ook staan: “Hein werkt op een speciale manier. Of ik het als speler met zijn aanpak had gevonden? Laat ons zeggen dat ik regelmatig met hem in de clinch zou gegaan zijn, denk ik. Ik vroeg me na Genk-Gent, toen hij op tv zijn rechtsback met de grond gelijkmaakte, af of dat er ook bijhoorde.”

“De vraag is: lukt hem dat op een dag bij een buitenlandse of Belgische traditionele topclub ook? In Gent, waar de spelers naar hem opkijken, zal dat altijd lukken. Als hij tegen grotere ego’s moet opboksen, wordt dat iets moeilijker, omdat hij ook zijn eigen ego heeft.”

Lees de volledige ‘Vijf vragen aan Wilfried Van Moer’ in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 13 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier