Van Veldhoven: ‘Kijk naar Thorgan Hazard, dát is bepalend zijn’

© BELGA

Mats Rits heeft het moeilijk om door te breken, ook bij KV Mechelen. Sport/Voetbalmagazine vroeg trainer Harm van Veldhoven naar een verklaring.

Zo’n vijf jaar nadat Mats Rits gebombardeerd werd tot een van dé toptalenten in aantocht, is de nu 20-jarige middenvelder voor het eerst aan een seizoen begonnen als volwaardige A-kernspeler op het hoogste niveau, bij KV Mechelen. Die club plukte hem begin 2013 weg bij Ajax, waar hij niet in het eerste elftal geraakte. KV verwachtte dat Rits er vanaf dit seizoen echt zou staan. Halfweg de reguliere competitie staat op zijn teller acht basisplaatsen, één goal, nul assists.

Rits begon niet als basisspeler aan het seizoen. “Zijn voorbereiding was minder dan die van anderen op zijn positie”, zegt Harm van Veldhoven, trainer van KV. “Volgens mij dacht Mats in de competitie wel te tonen dat hij er klaar voor was, maar ik heb graag dat spelers zich altijd volledig geven.”

Vanaf speeldag drie verscheen Rits telkens aan de aftrap, maar sinds de match in Oostende op speeldag elf begon hij elke match weer op de bank. “In Oostende viel hij naast de ploeg,” aldus de trainer, “omdat ik tegen dat team een lopende man wou, en power. Het had ook te maken met het zoeken in het elftal.” KV stond toen maar twee punten boven de degradatiezone.

Aan zee won KV met 0-3. “Ik zag daar rust in de ploeg komen,” zegt de coach, “dus hield ik vast aan onze aanpak van ginder. Zo schoot ik naar Mats toe tekort: vóór de match in Oostende had ik bij hem laten doorschemeren dat het niet de bedoeling was om met onze ploeg op die manier te blijven staan. Op zo’n moment is het belangrijk om open met Mats te communiceren. Intussen zit hij weer kort bij een basisplaats. Mats zal zeker nog spelen, het is te vroeg om te stellen dat hij niet doorbreekt. Maar hij heeft nog mindere kantjes, zijn scorend vermogen en assists mogen niet verzwakken. Kijk naar Thorgan Hazard van Zulte Waregem: dát is bepalend zijn.”

Van Veldhoven vindt dat de media te veel in de nek van Rits hijgen. “Het is beter als zo’n jongen zich rustig kan manifesteren.”

Rits wekt veel aandacht op omdat hij in 2008 al gelinkt werd aan Europese topclubs. Toen hij bij zijn debuut voor Germinal Beerschot in 2009 dan nog eens twee keer scoorde, tilden velen hem helemáál over het paard.