Van Wijk: ‘Het niveau van 1B is serieus gestegen, Pro League moet nu mee evolueren’

Dennis Van Wijk © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Dit weekend gaat in 1B het tweede periodekampioenschap van start. Dat betekent dat heel wat clubs internationals missen. Dennis van Wijk, trainer van Roeselare en eerder bij OHL, doet een oproep aan de Pro League.

Dennis van Wijk verruilde begin oktober OH Leuven in voor Roeselare, dat hij na een gemiste start moet laten meestrijden voor een plek in de top vier. De Nederlander mag gelden als echte kenner van onze Belgische tweede klasse. Hij leidde in het verleden ook al Cercle Brugge, Westerlo en Antwerp. Van Wijk oordeelt dat het niveau van de reeks serieus gestegen is ten opzichte van vorig seizoen: ‘Cercle en OHL zijn versterkt, en met Beerschot Wilrijk en Westerlo kwamen er twee serieuze clubs bij. 1B is op alle niveaus gegroeid: de budgetten, de omkadering, de velden, de stadions, de spelers, het voetbal… alleen is de visie van de Pro League op deze reeks niet mee geëvolueerd en dat stoort me.’

Van Wijk doet dan ook een oproep aan de Pro League: ‘Er lopen in 1B heel wat internationals rond, maar wordt er bij ons geen rekening gehouden met de internationale kalender, waardoor we vaak onze beste spelers moeten missen. Lierse bijvoorbeeld heeft een aantal keren moeten spelen zonder zijn topschutter Aurélien Joachim, een Luxemburgse international. Dat is een vorm van competitievervalsing.’ Een redenering waarin hij wordt bijgestaan door zijn collega Vedran Pelic, trainer bij Westerlo.

‘Ook de verdeling van scheidsrechters moet dringend herbekeken worden’, gaat Van Wijk zijn pleidooi verder, ‘nu geldt 1B als een talentenpoel. Jonge kerels die vaak het belang van een wedstrijd nog niet helemaal aanvoelen. Dat kan eens, maar het zou niet slecht als wij soms ook eens ervaren namen uit de JPL toegewezen krijgen. Een OHL-Tubize is heus niet minder dan Moeskroen-Kortrijk, hoor. Men moet 1B serieus gaan nemen, de kwaliteit ligt hier hoog.’

Een beknopt overzichtje van enkele internationals in onze Proximus League: Verdediger Mamadou Bagayoko (OHL) moet met Ivoorkust aan de bak in levensbelangrijke WK-kwalificatieduels tegen Marokko. Beerschot Wilrijk diende spits Fessou Placca af te staan aan Togo, waar hij donderdag nog drie keer raak trof tegen een lokale selectie. AFC Tubize heeft met verdediger Salomon Nirisarike een Rwandees international, Westerlo een Gabonese international in de figuur van Oto’o en ook Osaguona werd al opgeroepen voor interlands met Nigeria. Tahiri en Bougrine van Lierse SK zijn Marokaanse jeugdinternationals. Zelfde situatie bij Cercle Brugge, dat met Irvin Cardona en Jordy Gaspar twee Franse jeugdinternationals in de rangen heeft en met rechtsback Lloyd Palun een Gabonees international. Union tenslotte mist doelman Nicaise Kudimbana (DR Congo) en Jordan Massengo (Congo).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier