‘Vanden Stock denkt best even na vooraleer hij Anderlecht afstaat aan een Russische oligarch’

Niemand lijkt zich zorgen te maken over de komst van Russische of Chinese investeerders. ‘De identiteit van onze clubs moet beschermd worden tegen buitenlandse eigenaars’, zegt François Colin.

STVV is de tiende Belgische profclub in buitenlandse handen. STVV (Japan), Eupen (Qatar), KV Kortrijk (Maleisië), Cercle Brugge (Rusland), O-H Leuven (Thailand), Excel Mouscron (Israël), Union (Duitsland), Tubize (Zuid-Korea), Lierse (Egypte) en Roeselare (China) geven 1A en vooral 1B een heel internationaal tintje.

Het lijstje buitenlandse eigenaars zal nog groeien. Een Belgische club opkopen, kan immers uitermate lucratief zijn. De overnamesom is relatief laag en nergens in West-Europa vind je een competitie waarin je niet-EU-spelers zo goedkoop kan tewerkstellen en ook nog eens miljoenen euro’s aan fiscale voordelen kan opstrijken. Beerschot Wilrijk en Westerlo flirten al een tijdje met Saudi’s en Chinezen. En nu bestaat zelfs de kans dat Anderlecht, de nationale voetbaltrots, in Russische handen valt.

Niemand lijkt er zich zorgen over te maken. De voetbalbond niet, de Pro League niet, de politiek niet en zelfs de meeste supporters niet. Zij hopen dat de buitenlandse investeerders voor nieuwe middelen en nieuwe successen zullen zorgen.

Helaas, soms pakt het helemaal anders. Zoals bij Cardiff City of Hull City, die zelfs van clubkeuren moesten veranderen. Of bij Charlton Athletic, waar de fans het Kanaal overstaken om in Sint-Truiden het vertrek van eigenaar Roland Duchâtelet te eisen. Of bij ADO Den Haag, waar de Chinees Wang zijn financiële verplichtingen niet nakwam en door de rechter uit de club werd gezet. Of bij Lierse, dat zijn ziel verloor onder de Egyptenaar Maged Samy. Of bij Manchester City, waar de Thai Thaksin Shinawatra in eigen land beschuldigd werd van corruptie en The Citizens een reddingsboei uit Abu Dhabi nodig hadden.

In Engeland zijn er opnieuw problemen rond een Thai. King Power, het bedrijf van Vichai Srivaddhanaprabha moet in maart voor de rechter verschijnen. Vichai is de eigenaar van Leicester City en sinds kort ook van O-H Leuven en zou de Thaise overheid opgelicht hebben. King Power moet vijftien procent afstaan van de inkomsten van de taxfreeshop op de luchthaven van Bangkok en zou maar drie procent betaald hebben. De overheid eist nu veertien miljard baht of 365 miljoen euro.

Het is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor Leicester City. Als een aandeelhouder van een club wordt veroordeeld, mag hij nog maximaal dertig procent van de aandelen in handen houden en geen bestuursfunctie meer uitoefenen. The Foxes riskeren op de koop toe een fikse boete van de Football League voor het overtreden van de regels van financiële fair play in 2014, het jaar van de promotie naar de Premier League. Queens Park Rangers kreeg vorige maand te horen dat het 46 miljoen euro moet neertellen voor een gelijkaardige overtreding in hetzelfde jaar.

Roger Vanden Stock kan dus best even nadenken vooraleer hij de belangrijkste erfenis van zijn vader afstaat aan de Russische oligarch Alisjer Oesmanov. De man van Oezbeekse afkomst bezit via Red and White Holdings 30,04 procent van de aandelen van Arsenal en in de pers werd gewezen op de mogelijke voordelen voor paars-wit van samenwerking met de Gunners.

Vergeet het. Beide clubs zouden niet in dezelfde Europese bekercompetitie mogen aantreden en in geval Arsenal Champions League speelt – wat dit jaar voor het eerst in negentien jaar niet het geval is – zou Sporting als kampioen naar de Europa League worden verwezen.

Of er op andere vlakken met Arsenal kan worden samengewerkt, is ook zeer de vraag. Oesmanov bezit bijna een derde van de aandelen, maar heeft in het Emirates Stadium niets in de pap te brokkelen. De Amerikaanse meerderheidsaandeelhouder Stan Kroenke heeft ervoor gezorgd dat Desmanov zelfs geen zitje in het bestuur heeft.

Het is zeer twijfelachtig of een Russische piste een goede zaak voor Anderlecht is. Niet iedere buitenlandse investering hoeft fout af te lopen voor onze clubs, maar de Pro League moet – indien nodig onder politieke druk – eisen stellen, zodat de supporters niet in de kou kunnen komen te staan en de identiteit van een club niet wordt aangetast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier