Vanderbiest: ‘Heb mezelf niets te verwijten’

Frederik Vanderbiest (midden) coachte tegen Lokeren zijn laatste wedstrijd voor KV Oostende. © BELGA

Frederik Vanderbiest coachte zijn laatste wedstrijd bij KV Oostende. In Sport/Voetbalmagazine toont hij weinig begrip voor de beslissing van voorzitter Marc Coucke om hem door te sturen.

Een paar weken geleden kondigde Marc Coucke op een persconferentie aan dat de wegen tussen Vanderbiest en KVO zouden scheiden. De trainer was zelf aanwezig op die persconferentie. “Omdat ik mezelf niets te verwijten heb”, zegt Vanderbiest. “Sinds ik in februari 2011 overnam van Thierry Pister, heb ik altijd beter gedaan dan gevraagd. Afgelopen seizoen was het de bedoeling om nooit in de problemen te komen en dat ís ook niet gebeurd, maar het we hebben niets méér kunnen brengen. In de beker van België werden we vroeger dan verwacht uitgeschakeld, maar wel óp Charleroi, dat play-off 1 speelt. En toch lig ik buiten. Eigen aan de voetbalwereld, zeker? Wij, trainers, zijn passanten.”

Vernieuwing van de kern

Marc Coucke wil ‘met de club een nieuwe stap zetten. Er is nood aan een nieuwe benadering en nieuwe ervaringen’. Vanderbiest denkt nochtans niet dat zijn houdbaarheidsdatum verstreken was.

“Als je drie of vier jaar met dezelfde spelers moet werken, dan wordt alles misschien wat ‘normaal’. Maar wanneer je deze kern evalueert en afscheid van een tiental spelers neemt – wat zal gebeuren -, waait er sowieso een nieuwe wind. Maar blijkbaar was de club van mening dat ze met mij geen nieuwe stap konden zetten. Dat is voor hun rekening, al weet ik nog altijd niet wat mij precies wordt aangewreven.”

Terug naar tweede klasse

Over zijn toekomst bestaat geen duidelijkheid, maar Vanderbiest is niet te beroerd om een stapje terug te zetten. Vanderbiest: “Er zijn contacten tussen clubs en mijn zaakwaarnemer, maar er is niets concreets en ik heb nog met geen enkele club zélf gesproken.”

“Ik ben nog maar een goede vier jaar trainer. Het totaalplaatje moet kloppen: er moet een visie zijn. Opnieuw in tweede klasse aan de slag gaan, zou me niet tegenstaan. Wat ik met KV Oostende gepresteerd heb, is bij andere tweedeklassers ook mogelijk. We zijn kampioen geworden, terwijl we slechts het achtste budget van tweede klasse hadden. Vergeet ook niet dat er hier toen nog geen sprake was van Marc Coucke. Mochten we in 2013 niet gepromoveerd zijn, dan zat Marc nu niet in Oostende.”

Lees het hele interview deze week in Sport/Voetbalmagazine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier