Vanderbiest mag coachen in tweede provinciale

© BELGA
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Niet alleen zijn gedrag langs de lijn, ook het trainersdiploma van Fred Vanderbiest (KV Oostende) is voer voor discussie.

Volgens de licentievoorwaarden moet de hoofdtrainer van een club in de Jupiler Pro League over een UEFA Pro Licencediploma beschikken. Vanderbiest is slechts in het bezit van het UEFA B-diploma.

Daarmee mag de coach van KV Oostende in principe niet hoger dan in 2e provinciale als hoofdtrainer aan de slag. Zelfs het voor tweede klasse vereiste UEFA A-diploma heeft hij niet, maar aan de cursus voor dat diploma is hij momenteel wel bezig. Pas wanneer hij dat op zak steekt, mag Vanderbiest zich aanmelden voor de UEFA Pro Licence. Alleen: volgend seizoen staat er geen editie van deze tweejaarlijkse opleiding gepland. Vanderbiest moet dan in principe uitwijken naar een gelijkwaardige opleiding in het buitenland als hij met KV Oostende – gesteld dat het zich handhaaft – in de Jupiler Pro League aan de slag wil blijven. Daar heeft hij dan de toestemming van de buitenlandse bond in kwestie én van de KBVB voor nodig.

Reglementswijziging

Bij de KBVB en de BFC Pro (de belangenvereniging van professionele coaches) zit men erg verveeld met de situatie rond Vanderbiest. Zij werken aan een reglementswijziging. “Dit probleem zou vermeden kunnen worden als de clubs zich aan de regels zouden houden”, aldus Kris Van der Haegen, directeur van de KBVB-trainersschool, in Sport/Voetbalmagazine. “In Spanje of Frankrijk is dit onmogelijk. Daar beschouwen clubs het juiste diploma als een conditio sine qua non.”

De BFC Pro kaartte de situatie al aan met Vanderbiest zelf. Op 18 november zal ze enkele voorstellen formuleren. “Het is een van onze doelstellingen om de UEFA Pro Licence te verplichten voor de hoofdcoaches in eerste en tweede klasse én voor de assistenten in eerste klasse. Uiteraard moet elke coach dan ook de kans krijgen om de UEFA Pro Licence te verwerven én moet de regel afdwingbaar zijn”, aldus Jan Van Winckel namens de trainersvereniging.

De enige reden waarom Vanderbiest op dit ogenblik toch wordt gedoogd als hoofdtrainer van Oostende, is omdat een pas gepromoveerde club twee jaar de tijd wordt gegeven om zich in regel te stellen. Mocht de kustploeg hem ontslaan, dan kan hij dit seizoen wel niet meer bij een andere eersteklasser aan het werk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier