Vandereycken zoekt job in het buitenland

© BELGA

Ex-bondscoach René Vandereycken wil weer aan de slag in het voetbal, dat verklaart zijn goede vriend en voormalige assistent Stéphane Demol in Sport/Voetbalmagazine.

Stéphane Demol werkte twee jaar (2006-2008) als assistent van René Vandereycken bij de Belgische nationale ploeg, sindsdien mag de Brusselaar zich tot de dichte vriendenkring van Vandereycken rekenen.

“We bellen elkaar geregeld, hij is in april ook naar de begrafenis van mijn moeder gekomen”, onderschrijft Demol die vriendschap. “We zijn allebei speciale karakters, maar we zijn eerlijke mensen. René weet dat hij me kan vertrouwen.”

Sinds zijn ontslag als bondscoach hult Vandereycken zich in een waas van mysterie. Geen interviews, geen nieuwe uitdagingen. Waarbij wel eens de suggestie valt dat de ex-bondscoach voetbalmoe is.

Demol weerlegt die stelling: “Helemaal niet. Hij wil gewoon niets meer met Belgische voetbaljournalisten te maken hebben, een nuance. (lacht) Recent is René zelfs tweemaal naar het buitenland geweest in functie van een mogelijke nieuwe job in het voetbal. Maar meer kan ik daar niet over zeggen.”

Rode Duivels

Hoe kijkt Demol terug op die periode aan het hoofd van de nationale ploeg? “Zoals het moet: die spelers waren toen nog niet klaar om resultaten te halen. Michel Preud’homme, in die periode voorzitter van de technische commissie bij de KBVB, volgde ons in die visie. Wij waren er in de eerste plaats om deze generatie klaar te stomen, dat was zo afgesproken. Soms ontbrak het ons daarin aan steun. De omkadering was bijvoorbeeld totaal niet wat ze nu is.”

Na twee jaar als T2 verkoos Demol weer hoofdtrainer te worden (bij Ethnikos Achnas in Cyprus), hij koestert helemaal geen rancune tegenover de KBVB of de Rode Duivels. “Ik ben eerste supporter van deze Rode Duivels”, beweert Demol.

Al wil hij toch ook een kanttekening maken bij de huidige hype: “Zelfs als ze Brazilië halen – want met verplaatsingen naar Kroatië en Schotland is dat nog altijd niet vanzelfsprekend – moeten ze het nog bewijzen. In de sport word je afgerekend op resultaten. Onze generatie van ’86 is – weliswaar met een beetje geluk – vierde geëindigd op het WK van Mexico. Als België vierde eindigt in Brazilië zal ik de eerste zijn om hen proficiat te wensen.” (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier