Vanderhaeghe: ‘Deschacht verdient nog altijd een plaats bij een PO1-club’

Yves Vanderhaeghe © BELGAIMAGE

De trainer van AA Gent begint zelfverzekerd aan zijn eerste voorbereiding bij de Buffalo’s, nadat de West-Vlaming hen in PO1 naar een derde plaats loodste.

1. Wat verbaasde je tot dusver het meest in de zomertransferperiode?

Dat Club Brugge met Mats Rits en Siebe Schrijvers al twee talentvolle Belgen contracteerde. Zij anticiperen duidelijk op de verplichting van zes Belgen in de wedstrijdkern van achttien. De goede Belgen zijn gegeerd, maar schaars. Ook wij moesten afgelopen seizoen verschillende keren zwaar puzzelen, dat wil ik gerust toegeven. Gelukkig geraakten we er, iets wat sinds januari werd mogelijk gemaakt door het statuut voor Moses Simon. Naast de transfervrije Stallone Limbombe mogen we misschien ook Renato Neto – na een vol jaar van revalidatie – straks als een Belgische aanwinst beschouwen.

Ik slaagde er bij drie verschillende clubs in om al viermaal PO1 af te dwingen. Dat zegt iets.

Yves Vanderhaeghe

2. In 1A is er straks plaats voor twaalf Belgische trainers op een totaal van zestien. Georges Leekens en Hein Vanhaezebrouck vinden dat zoiets uit fierheid meer benadrukt moet worden. Is dat ook jouw redenering?

Toch wel. Belgische coaches worden onderschat. Ze beschikken over bijzonder veel kwaliteiten. Francky Dury en Felice Mazzu krijgen van Zulte Waregem en Charleroi al meerdere seizoenen het volste vertrouwen. Slechts twee namen, vandaar ook meteen mijn voorbehoud. Iedereen droomt ervan iets te kunnen realiseren op langere termijn. Ik slaagde er bij drie verschillende clubs in om al viermaal PO1 af te dwingen. Dat zegt iets. Ik deed het dus goed, met dominant voetbal en toch wel wat spektakel. Alleen afgelopen seizoen scoorden we misschien iets minder, maar konden we wel rekenen op een stevige en stabiele defensie. Zo bereik je telkens de top zes. Ik ga altijd uit van eigen sterkte en zal me nooit aanpassen aan de tegenstrever. Topwedstrijden winnen zorgt voor extra piment. Die verdiensten mag je als coach opeisen.

3. Je verloor met het duo Gigot-Mitrovic een fysiek sterk verdedigingsduo, terwijl Kalinic van Louwagie de belofte kreeg na het WK te mogen vertrekken. Had je zo’n scenario ingecalculeerd?

We spreken over twee vaste waarden en stevige beren. Maar ik heb het volste vertrouwen in Dylan Bronn én de meerwaarde van nieuwkomer Igor Plastun. Die vormde ook al een optie begin dit jaar. Gestalterijk en daardoor kopbalsterk, met Europese ervaring en iemand die de organisatie op zich kan nemen. Sigurd Rosted werd ondertussen ook Noors international en boekt nog vooruitgang. Kalinic speelde fantastische play-offs en imponeert door zijn reikwijdte maar zal vermoedelijk wat mentale rust kunnen gebruiken. Lovre wou absoluut de wereldbeker meemaken, focuste zich daar sterk op en werd beloond. We gingen uit van twee weken vakantie na het WK. Maar we zitten snel met een zware competitiestart en de Europa League. Francky Vandendriessche zal binnenkort eens polsen.

4. Jouw vriend Olivier Deschacht kreeg bij Anderlecht, als clubmonument met meer dan 600 duels, de dag voor de medische en fysieke testen per telefoon te horen dat er geen plaats meer was. Bestaat er dan geen sentiment meer?

Blijkbaar niet, hé… Dat zie je toch meer. Alles blijft zo vergankelijk, iconen worden niet meer gekoesterd. Oli was er het hart van in, maar blijft mans genoeg om alweer verder te kijken. We zullen hem zeker terugzien op de velden. Een superprof met volle concentratie en zonder revanchegevoelens, die een verlenging verdiende. Oli is iemand die vandaag nog altijd een plaats verdient bij een PO1-club. De breuk deed veel pijn voor iemand die meer wedstrijden in de clubgeschiedenis speelde dan Paul Van Himst.

5. Net als Anderlecht met Gunter Van Handenhoven en STVV met Peter Delorge kiezen jullie nu ook met Gunther Schepens voor een ex-prof als teammanager. Een voordeel?

Natuurlijk, een heel groot zelfs. Omdat Gunther perfect weet hoe spelers denken en handelen, omdat hij het zelf ook allemaal meemaakte. Hij moet de spelers helpen wanneer zij met praktische vragen zitten, moet constant klaarstaan om zaken te regelen. Maar vooral moet Gunther zichzelf zijn en situaties aanvoelen. Een toffe gast, met het hart op de tong. Hij heeft geen schrik om zijn mening te ventileren, ook sportief, dat blijf ik het best vinden. Een mooie aanvulling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier