Vanderhaeghe: ‘Het is triest wat Hasi nu meemaakt’

Yves Vanderhaeghe en Besnik Hasi, ex-ploegmaats bij Anderlecht en nu collegatrainers. © BELGA

Analist Marc Degryse noemde KVO-coach Yves Vanderhaeghe vorige week een geschikte coach voor zijn ex-club Anderlecht. Wat vindt Vanderhaeghe daar zelf van?

Besnik Hasi lijkt bij Anderlecht op de wip te zitten na twee tegenvallende campagnes. De speculaties over zijn opvolging zijn begonnen. Ex-Anderlechtspeler Marc Degryse noemde in ‘La Tribune’ Yves Vanderhaeghe een geschikte coach voor Anderlecht, maar vroeg zich tegelijk ook af of het niet iets te vroeg is.

“Ik wil Marc bedanken voor zijn lovende woorden, maar voor de rest is het niet aan mij om daar veel commentaar op te geven. Zolang daar niks van aan is, zitten mijn gedachten vooral bij Oostende. Daar sta ik ook nog twee jaar onder contract”, reageert de KVO-trainer in Sport/Voetbalmagazine. “De voorzitter is ambitieus en ik denk dat we dit seizoen samen veel opbouwden, dat we elkaar vertrouwen en met elkaar voort willen. Een coach wil natuurlijk ook dat de mensen rondom hem in de club ook ambitieus zijn. Misschien is ook dat wel een verklaring voor mijn transfer van Kortrijk naar Oostende. Je weet nooit wat er komt in voetbal, maar momenteel zit ik heel goed in Oostende.”

Hoe beoordeelt hij ondertussen het martelaarschap van zijn collega en ex-ploegmaat Besnik Hasi bij Anderlecht? “Het is triest, voor Besnik en alle andere trainers die dat meemaken”, houdt Vanderhaeghe een pleidooi voor meer menselijkheid. “Want het is een job waar je van ’s ochtends tot ’s avonds mee bezig bent en ik denk dat geen enkele trainer speelt om te verliezen. Maar blijkbaar hoort dat er voor een trainer bij. Zelfs met heel goeie resultaten werd ik in Kortrijk uitgescheten, omdat ze het je niet gunnen dat je je kunt verbeteren. Je gaat met je dochter naar de Colruyt en wordt verweten voor dikkenek en vuile jood. Als trainer word je betaald om verweten te worden. Dat zegt een vriend van mij altijd en dat houdt je ook wel recht. Ik ben blij dat er voor mij nog altijd meer positieve dan negatieve reacties zijn, maar soms zeg je: ‘Jongens, wat is dát hier allemaal?!’ Het is wat te fanatiek geworden, denk ik. Leven en laten leven, met waarden uiteraard, zou dat niet beter zijn?”

(Christian Vandenabeele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier