Vanderhaeghe: ‘Ik stak zeker iets op van Hein, maar misschien hij ook wel van mij’

Tussen ex-collega's Hein Vanhaezebrouck en Yves Vanderhaeghe is het altijd een hartelijk weerzien. © BELGAIMAGE
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Op het gala van de Gouden Schoen werd Hein Vanhaezebrouck bekroond als ‘Trainer van het jaar’. Zijn voormalige assistent Yves Vanderhaeghe eindigde tweede. Toeval?

Hein Vanhaezebrouck en Yves Vanderhaeghe werkten jarenlang samen bij KV Kortrijk. Is het toeval dat zij -de meester en zijn leerling- nu als de beste coaches van de Jupiler Pro League gelden?

“Ik stak zeker iets op van Hein, maar misschien hij ook wel van mij”, verrast Vanderhaeghe in Sport/Voetbalmagazine. “We vulden elkaar in elk geval fantastisch aan. Was het niet dat Gent toen al twee hulptrainers had, dan was ik misschien wel met hem meegegaan.”

Held voor een dag

“Dat Hein nu alle prijzen wint, is logisch als je ziet hoe zijn ploeg al anderhalf jaar alles overhoop speelt”, gaat de KVO-trainer verder. “Dat is zeker zijn verdienste. Dat zie je als je naar Gent kijkt: de automatismen in zijn eigen systeem waar hij doelgericht op traint, het bespelen van de zwaktes en de sterktes van de tegenstander waar specifiek op gewerkt is. Ere wie ere toekomt. Ik hoop dat ik het ook ooit eens mag meemaken.”

“Maar van het woord ‘beste’ hou ik niet, omdat die ‘beste’ morgen alweer de ‘slechtste’ kan zijn. Daarom vond ik de speech van Hein niet slecht, met die verwijzing naar dat liedje van David Bowie: je bent maar een held voor een dag. Dat is een waarheid als een koe. Als ik zie welke fantastische spelers er in dit land gevormd worden, denk ik: ook bij de jeugd zijn er trainers die uitstekend werk leveren. Tenslotte begint het werk van een hoofdtrainer met de kwaliteit van de spelers die hij krijgt. Dan probeer je die op de juiste positie uit te spelen, te zorgen voor een sfeer van hard werken en tegelijk een soort thuisgevoel te creëren.”

Genieten

Zijn eigen tweede plaats in de verkiezing van ‘Trainer van het jaar’ kan Vanderhaeghe waarderen, maar ook relativeren: “Het is een blijk van waardering voor het werk dat ik vorig seizoen bij KV Kortrijk deed en de bevestiging daarvan nu bij KV Oostende. Tenslotte zijn dat geen topclubs. Als je gewaardeerd wordt, is het genieten. Maar ik kan het ook relativeren. Omdat ik besef dat ik twee uitzonderlijke jaren aan het beleven ben en het moeilijk is om alles te blijven verwezenlijken.”

Lees de volledige ‘Vijf vragen aan Yves Vanderhaeghe’ in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 20 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier