Vanhaezebrouck: ‘De Bruyne is veel completer dan Hazard’

© BELGA

De succescoach van KV Kortrijk over enkele Rode Duivels die hij al onder zijn hoede had. Zoals Kevin De Bruyne, Jelle Vossen, Thibaut Courtois en Ilombe Mboyo.

Hein Vanhaezebrouck blijft met KV Kortrijk verbazen. In Sport/Voetbalmagazine praat de succescoach over enkele Rode Duivels die hij al onder zijn hoede had. Zoals Kevin De Bruyne, Jelle Vossen, Thibaut Courtois en Ilombe Mboyo.Is Hein Vanhaezebrouck verbaasd over de evolutie die sommige van zijn vroegere spelers doormaakten? Niet echt, zo blijkt in het interview met Sport/Voetbalmagazine.

Vanhaezebrouck: “Bij Genk waren Hans Visser en ik in die tijd degenen die er het meest van overtuigd waren dat Thibaut Courtois een topkeeper in wording was. In de club kwam hij toen in de rangorde van de keepers na Verhulst en Casteels. Maar het viel ons op dat hij vooruit keepte en niet achteruit. Doorgaans waren zijn knieën vuil en niet zijn zitvlak.”

“Van Kevin De Bruyne wist iedereen dat hij een supertalent was. Hans nog het meest, want hij werkte twee jaar met hem bij de beloften. Hij zei: ‘Wat die kerel kan, is niet normaal.’ Zijn sleepbeweging leerde hij wel van Hans. Ik wacht op de dag dat Filip Joos eens in het VRT-archief de beelden opduikelt van een Harelbeke-Club Brugge waarin Hans met dezelfde beweging twee keer Franky Van der Elst te kijken zette.

Completer dan Hazard

“De Bruyne is veel completer dan Eden Hazard. Zijn gamma is veel uitgebreider: hij kan lang en kort spelen, met links en met rechts, hij kan dribbelen, in één tijd spelen en scoren van op afstand, hij kan op links, op rechts en centraal spelen en hij kan zelfs naast Witsel als tweede verdedigende middenvelder spelen.”

“Hazard is de man van de flits. Hij kan één of twee man uitschakelen en een steekpasje geven, maar scoort moeilijker van op afstand, hij speelt bijna nooit diagonaal, zijn inzicht beperkt zich tot de korte ruimte en ook qua werkkracht is hij minder.

Jelle Vossen is niet van het niveau van Courtois en De Bruyne, maar moet altijd in de selectie van de nationale ploeg zitten. Een basisplaats is moeilijk, omdat Christian Benteke het fantastisch doet, Ilombe Mboyo een goed alternatief voor hem is en Romelu Lukaku daar heel geschikt is voor wedstrijden waarin er iets meer ruimte ligt.”

“Maar tegen een ploeg die zo defensief speelt als Schotland is het interessant als je een spits als Jelle kunt inbrengen, iemand die wanneer er in de zestien een bal voor zijn voeten valt, die binnentrapt. Hij is fysiek heel sterk, kan ook kaatsen, kiest goed positie voor doel en werkt uitstekend af.

“Mboyo is een heel groot talent. Bij Charleroi maakte hij alleen maar acties, bij Kortrijk leerde hij meer in de combinatie te spelen. Zijn lichaam is van beton, technisch is hij heel sterk, hij kan beide voeten gebruiken én hij is heel polyvalent. Op de flank komt hij graag naar binnen, maar het liefst speelt hij centraal in de spits in een vrije rol.” (CV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier