Vanhaezebrouck: ‘Ik ben geen jobhopper’

© BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Hoe belangrijk is de afloop van PO1 voor de persoonlijke toekomst van Hein Vanhaezebrouck, succescoach van AA Gent? Sport/Voetbalmagazine legde hem de vraag voor.

Hein Vanhaezebrouck: “Wij zijn allemaal winnaars. Ik zeker, ook de mensen van AA Gent. We gaan er alles aan doen om een goed resultaat te halen in de play-offs. Maar dat zal geen invloed hebben op mijn belang. Voor de club zou het fantastisch zijn, mochten we opnieuw kampioen spelen. Maar ook met de voorronde van de CL zal iedereen tevreden zijn. Als we uiteindelijk maar derde eindigen, dan is door de bekerwinst van Standard die plaats maar goed voor een voorronde in de EL in plaats van een automatische pouleplek. Iets minder interessant. We moeten streven naar het hoogst mogelijke. Lukt dat niet, oké, dan is het omdat er een ander team beter en sterker was dan wij. Zo simpel is het.”

Vanhaezebrouck heeft bij AA Gent nog een contract tot 2018. Maar net als destijds bij KV Kortrijk staan er opstapclausules in die overeenkomst. Daar ziet hij geen graten in.

“Uiteraard staan er clausules in”, zegt Vanhaezebrouck. “Dat is inherent aan onze job. In iedere verbintenis staat er een clausule dat je kan ontslagen worden. Enfin, niet letterlijk, maar zo zie ik het wel. Van zodra je tekent, staat die ongeschreven wet daar eigenlijk in vermeld. Het enige wat je moet voorzien, is dat je een goede regeling vindt. Dus dat er dan mogelijkheden zijn voor een trainer om misschien ergens anders aan de slag te gaan, vind ik ook normaal. Maar ik verklaarde ook al dikwijls dat ik geen jobhopper ben.”

De Gentcoach oogstte veel lof door zijn manier van spelen, met een team dat indruk maakte. De appreciatie is groot, zelfs in het buitenland. Vanhaezebrouck: “Het is allemaal fijn om te horen, maar niet belangrijk. Alle focus gaat naar AA Gent, mijn spelers, de tegenstanders en PO1. Voor de rest ben ik daar echt niet mee bezig. Dat zijn zelfs geen vragen voor na de play-offs. Dan is het vakantie en telt mijn familie. Ik zit zo in elkaar. Ik ben ambitieus. En of dat nu België, AA Gent, buitenland, clubelftal of een nationale ploeg is, alles blijft open. Echt waar.”

“Ik weet zelfs niet of ik ga praten. Dat hangt af van wie het is en van hoe de toekomst eruit ziet bij mijn club. Als ik overtuigd ben dat ik verder wil met een lopend project, dan mag bij wijze van spreken de grootste club ter wereld aan de deur staan, dan zal ik hen zo vriendelijk mogelijk proberen duidelijk te maken dat dit niet het moment is.”

Lees het volledige interview met Hein Vanhaezebrouck in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 30 maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier