Vanhaezebrouck: ‘Maak van Chadli een rechtsback’

© BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

De selectie van de Rode Duivels baadt momenteel in weelde, behalve op de backposities. Sport/Voetbalmagazine zocht naar oplossingen en vond die bij Hein Vanhaezebrouck.

De trainer van KV Kortrijk, tevens actief als analist, erkent het probleem op de backs. Vooral dan op rechts.

“In de selectie van de Rode Duivels is er zelfs geen enkele speler die bij zijn club titularis is als rechtsachter. Toby Alderweireld speelt momenteel zelfs helemaal niet bij Atlético Madrid, ook niet als centrale verdediger. Laurent Ciman staat bij Standard centraal. Guillaume Gillet kon als back nog niet overtuigen op topniveau. Thomas Meunier begint bij Club Brugge pas als rechtsachter te spelen en moet op defensief vlak natuurlijk nog leren – nadeel is dat Club dit seizoen geen Europees voetbal speelt. Anthony Vanden Borre is de voorbije weken weer opgedoken, maar het wordt vooral afwachten hoe hij de komende maanden evolueert.”

Op links zijn er minder problemen. Vanhaezebrouck: “Daar zijn er toch wat doublures voor Jan Vertonghen: Sébastien Pocognoli is op de linksachter basisspeler bij Hannover, Jelle Van Damme is een valabele linksback en ook Nicolas Lombaerts kan er spelen, al is hij er niet voor opgeleid en staat hij bij Zenit Sint-Petersburg altijd centraal achterin.”

Chadli

In het artikel van Sport/Voetbalmagazine gaan kenners Bob Browaeys, Henk Mariman en Hein Vanhaezebrouck dieper in op oorzaken van die lacune op de backposities. Maar ze reiken ook instant oplossingen aan. “Als je mij vraagt wat nu een mogelijk alternatief is voor de nationale ploeg op de rechtsback,” verklaart Vanhaezebrouck, “dan denk ik in dit noodgeval: kunnen we uit die sterke selectie Rode Duivels niet iemand omvormen tot rechtsback?”

Nacer Chadli bijvoorbeeld. Ten eerste: hij is groot en sterk, hij staat stevig op zijn benen, kan op en neer gaan en is voldoende gedisciplineerd om taakgericht te kunnen voetballen. Ten tweede: op zijn positie is er enorm veel concurrentie, met nu ook nog Zakaria Bakkali, Yannick Ferreira-Carrasco en misschien ook nog Adnan Januzaj. Ik vind het alleszins de moeite waard om daar eens over na te denken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier