Vanhaezebrouck tekent voor drie jaar bij Anderlecht: ‘Dominant voetbal brengen en resultaten halen’

Hein Vanhaezebrouck © Belga Image

De landskampioen heeft vandaag Hein Vanhaezebrouck voorgesteld als nieuwe coach.

‘Alle respect voor René Weiler, die met reactievoetbal toch kampioen werd, maar ik heb een andere visie. Ik vind dat Anderlecht in België dominant voetbal moet brengen.’ Dat zei Hein Vanhaezebrouck, de nieuwe hoofdtrainer van Anderlecht, dinsdag tijdens een persconferentie. ‘De andere ploegen moeten bang zijn als ze naar het Astridpark moeten komen.’

Net geen week na zijn vertrek bij AA Gent, werd Hein Vanhaezebrouck dinsdag in het Constant Vanden Stockstadion voorgesteld als de nieuwe hoofdtrainer van RSC Anderlecht. De 53-jarige Vanhaezebrouck ondertekende een contract van drie jaar bij paarswit.

‘Anderlecht is de grootste club, de club waar ik als kind van droomde’, zei Vanhaezebrouck. Hij vindt er de ex-Gent-spelers Sven Kums en Matz Sels terug.

Vanhaezebrouck benadrukte dinsdag nog eens dat er op het moment van zijn vertrek bij Gent nog geen sprake was van Anderlecht. ‘Ik ben nooit een opportunist geweest’, klonk het. ‘Als René Weiler hier nog trainer was, dan zat ik nu thuis, misschien tot het einde van het seizoen, en dan was mijn vrouw heel blij geweest.’

‘Het verhaal bij AA Gent was op’, herhaalde Vanhaezebrouck nog eens. Toen Anderlecht aanklopte had hij naar eigen zeggen twee opties. Ofwel rusten en thuisblijven – ‘Maar ik ben niet moe, ik zit nog vol energie.’ -, ofwel ervoor gaan. ‘Als ik in België aan de slag wilde blijven, kon ik alleen van Gent naar Anderlecht gaan. Anders was het het buitenland geweest.’ V

anhaezebrouck weet dat er bij Anderlecht resultaten worden verwacht. ‘In vijf jaar moet je hier drie keer kampioen spelen’, klonk het. Dat wil de nieuwe hoofdtrainer van paarswit bereiken met het dominante voetbal waarmee hij bij Gent succesvol was. ‘Anderlecht heeft me niet gevraagd om van filosofie te veranderen, maar omwille van mijn filosofie’, zei hij daarover.

Toch moet er niet onmiddellijk een revolutie verwacht worden. ‘Er zijn niet veel teams die twee matchen spelen per week, maar hier is dat wel het geval. Er is niet veel tijd tussen twee wedstrijden en wijzigingen zullen er dus beetje bij beetje komen’, zei Vanhaezebrouck. ‘We kunnen niet te snel gaan: alles op zijn tijd en zien hoe het evolueert.’

Welke plannen hij precies heeft, daar ging Vanhaezebrouck nog niet op in. Op tactisch vlak moet Anderlecht verschillende spelsystemen aankunnen, ’tactisch flexibel zijn’, klonk het wel. Vanhaezebrouck leidt woensdag zijn eerste training bij Anderlecht. Dat zal met een beperkte groep zijn: veel spelers zitten momenteel bij hun nationale ploeg.

Van Holsbeeck: ‘Met afgunst gekeken naar ex-club Hein’

‘We hebben de laatste jaren als club met bewondering en ook een beetje met afgunst gekeken naar het voetbal dat Hein bracht met zijn ex-club. We zijn dan ook gelukkig en fier dat we hem kunnen voorstellen als nieuwe trainer.’ Dat zei Herman Van Holsbeeck, de sportief manager van RSC Anderlecht, dinsdag bij de voorstelling van Hein Vanhaezebrouck als nieuwe T1.

Van Holsbeeck verwees naar een duel Anderlecht-Gent vorig seizoen dat eindigde op 2-2. ‘We zijn niet vaak zo gedomineerd geweest als tijdens die wedstrijd’, aldus Van Holsbeeck. ‘We hebben toen gezegd dat we, als de mogelijkheid zich voordeed, die trainer moesten proberen te halen. Het heeft even geduurd, maar nu vielen alle puzzelstukken op hun plaats.’

De uitdaging bij Anderlecht is om resultaat te halen en ook goed voetbal te spelen. ‘We denken dat dat met Hein mogelijk is’, voegde Van Holsbeeck nog toe. ‘Het zal in het begin niet eenvoudig zijn, want er is veel werk, maar Hein is volgens ons de juiste man op de juiste plaats.’

Voorlopig nog geen T2

Noch Yves Vanderhaeghe, noch Nicolas Frutos wordt de assistent-trainer (T2) van Hein Vanhaezebrouck bij RSC Anderlecht. De zoektocht gaat voort. Dat is dinsdag bekendgemaakt bij de voorstelling van Vanhaezebrouck, die voor drie jaar tekende bij paarswit.

Nicolas Frutos, die Anderlecht de voorbije vier wedstrijden onder zijn hoede had na het vertrek van de Zwitser René Weiler, heeft bedankt om T2 te worden. ‘Frutos heeft het voorstel om persoonlijke redenen afgewezen’, aldus Herman Van Holsbeeck, de sportief manager van paarswit. ‘We zijn met hem overeengekomen zijn contract te beëindigen.’

Vanhaezebrouck liet weten dat hij Frutos gevraagd had om te blijven. ‘We hebben maandag een uur samengezeten en we hadden een heel goed gesprek’, aldus de nieuwe T1 van Anderlecht. ‘Nicolas is zeer direct en dat apprecieer ik. Hij is heel ambitieus en heeft een mooie toekomst voor zich. Misschien hoopt hij op een kans als T1 bij een andere club.’

Ook Yves Vanderhaeghe, die midden september ontslagen werd bij KV Oostende, bedankte voor de functie van assistent-trainer. ‘Hij heeft beslist zijn carrière als T1 voort te zetten en wacht op een club’, zei Van Holsbeeck daarover.

‘Dat had ik een beetje verwacht’, reageerde Vanhaezebrouck. ‘Maar ik was aangenaam verrast dat hij het wilde overwegen. Alleen was het moment voor hem niet ideaal. Er zit in de Belgische competitie jammer genoeg bijna elke week een trainer op de wip’ en Vanderhaeghe hoopt dus op mogelijkheden als hoofdtrainer.

Wie T2 wordt, is nog niet duidelijk, want Anderlecht neemt ook afscheid van de assistenten van ex-coach Weiler (David Sesa en Thomas Binggeli). De 39-jarige Karim Belhocine, de technisch directeur van KV Kortrijk, is een al vaak geciteerde optie. ‘Hij is een jonge trainer die goed debuteerde als hoofdtrainer bij Kortrijk’, zei Vanhaezebrouck. ‘Het zou goed zijn als we hem hier zouden kunnen hebben.’

Vanhaezebrouck leidt vanaf woensdag de trainingen in Anderlecht. Hij beleeft zijn vuurdoop op vrijdag 13 oktober, wanneer Anderlecht voor de competitie naar KV Mechelen trekt. Op woensdag 18 oktober neemt hij voor het eerst plaats in de Anderlechtse dug-out in het Constant Vanden Stockstadion voor het Champions League-duel met Paris Saint-Germain (PSG).

RSC Anderlecht bevestigt via Twitter dat Hein Vanhaezebrouck (53) de nieuwe trainer wordt. De West-Vlaming heeft een contract voor drie jaar getekend en zal vanaf woensdag de trainingen leiden.

Over wie Vanhaezebrouck in de technische staf zal bijstaan heeft Anderlecht geen verdere details vrijgegeven. Voor de functie van T2 circuleert de naam van Yves Vanderhaeghe, die kort geleden aan de kant werd geschoven bij KV Oostende.

De landskampioen stelt zijn nieuwe coach voor om 16 uur.

Verwacht

Dat Vanhaezebrouck naar Anderlecht trekt, komt niet als een verrassing. De landskampioen was op zoek naar een vervanger voor de opgestapte René Weiler en het bestuur maakte er nooit een geheim van dat Vanhaezebrouck bovenaan het verlanglijstje stond. Na het vertrek van de Zwitser werd Nicolas Frutos als hoofdtrainer ad interim vier wedstrijden de kans beloofd om zich te bewijzen, maar na de zware thuisnederlaag tegen Celtic (0-3) in de Champions League leek al duidelijk dat daar geen vervolg aan zou komen.

Wel is de timing van het akkoord met Vanhaezebrouck enigszins opmerkelijk. De West-Vlaming trok vorige woensdag de deur achter zich dicht bij AA Gent. Op de persconferentie zei hij dat hij nog ‘met niemand contact heeft gehad’, een verwijzing naar de geruchten rond een transfer naar Anderlecht, en dat zijn vertrek alleen met zijn situatie bij AA Gent te maken heeft. Donderdag waren er berichten over een akkoord, maar die werden meteen door Anderlecht ontkend. Vrijdag bevestigde Paars-wit dat Vanhaezebrouck kandidaat-coach is, maar dat hij bedenktijd had gevraagd.

Anderlecht is na de landstitel van vorig jaar maar matig aan het nieuwe seizoen begonnen, het sprokkelde na negen speeldagen amper vijftien punten, goed voor een zevende plaats in de stand op negen punten van leider Club Brugge.

Eerste titel

Vanhaezebrouck was sinds de zomer van 2014 aan de slag bij AA Gent, en bezorgde de club enkele historische successen. Zo veroverde hij in 2015 de eerste Gentse landstitel uit de clubgeschiedenis en overwinterde hij het seizoen erop in de Champions League. Dit jaar liep het heel wat minder bij de Buffalo’s, en Vanhaezebrouck en de club beëindigden eind vorige maand hun samenwerking.

Vanhaezebrouck, die als speler uitkwam voor WS Lauwe (1983-1984 en 1986-1989), RC Doornik (1984-1985), KV Kortrijk (1985-1986), KRC Harelbeke (1989-1998) en Sporting Lokeren (1998-200), was als hoofdcoach eerder aan de slag bij SV Ingelmunster (2002-2003), SW Harelbeke (2003), WS Lauwe (2004-2006), KV Kortrijk (2006-2009 en 2010-2014) en Racing Genk (2009).